CRNE NAKUPINE

Osim ružnog izgleda, plijesan može škoditi zdravlju: Evo kako je možete izbaciti iz kupaonice

21.02.2020 u 06:34

Bionic
Reading

Plijesan je vrsta gljivice koja voli vlažna i slabo prozračivana mjesta bez izravne Sunčeve svjetlosti, stoga je često možete pronaći u kutovima kupaonica ili kuhinja kao ružne crne nakupine

Često se pojavljuje i u kutovima ostalih slabo prozračivanih prostorija, u kojima zbog intenzivnog kuhanja ili sušenja rublja ima dosta vlage. U nekim slučajevima tu se vlagu može relativno lako riješiti provjetravanjem, ali ponekad je problem u lošoj izolaciji zida, a tada će vam trebati stručnija pomoć.

Mala količina plijesni ne predstavlja veću ugrozu za zdravlje, ali ako je ne zaustavite kad se pojavi, brzo će se širiti i osim što će narušiti izgled vašeg doma, predstavljat će rizik za zdravlje.

Plijesan su gljivice koje se razmnožavaju sporama. Te su spore nevidljive golim okom, a kako se kreću zrakom, mogu izazvati alergijske reakcije.

Da biste spriječili pojavu plijesni, važno je održavati razinu vlage u zatvorenom prostoru između 30 i 50 posto. Vlagu koja nastaje isparavanjem prilikom kuhanja možete riješiti uključivanjem nape. Kad se tuširate, obavezno uključite ventilator, a ako ga nemate, ostavite nakon tuširanja vrata kupaonice otvorena.

Kako izvor vlage u zatvorenom prostoru može biti i sušenje rublja, pa čak i disanje tijekom noći, trudite se redovito prozračivati prostorije svoga doma, a ako to ne pomaže, razmislite o nabavci uređaja za odvlaživanje zraka.

Kupaonice su omiljeno okupljalište plijesni, a najdraža su joj mjesta spojevi kada i zidova, na koje se nakuplja voda tijekom tuširanja i cijeđenjem s pločica zida. Ova bi mjesta trebalo održavati suhima, a fuge između pločica i silikonske spojeve kada i pločica držati u besprijekornom stanju.

Kad primijetite da se plijesan ovdje počela nakupljati, važno je spriječiti njeno širenje, a u tome vam može pomoći izbjeljivač. Zbog kontakta s gljivicama, ali i dosta agresivnom kemikalijom, zaštitite ruke gumenim rukavicama, a oči naočalama.

Po potrebi i uputama proizvođača izbjeljivač razrijedite vodom pa nanesite na kritična mjesta. Ako se radi o spoju kade i zida, možete namočiti vatu i staviti je preko crnih nakupina, a ako je plijesan zahvatila fuge između pločica, nanesite izbjeljivač spužvicom ili kistom.

U uputama proizvođača pronaći ćete i vrijeme potrebno za djelovanje, a kako je uglavnom riječ o proizvodima na bazi klora, trudite se da to vrijeme ne boravite u kupaonici i nastojte je što više prozračivati. Isto tako, obratite pažnju na upozorenje proizvođača da se izbjeljivač ne miješa s drugim kemijskim proizvodima, pri čemu bi mogao nastati po život opasan plin.

Nakon preporučenog vremena tretiranja plijesan dobro izribajte četkicom ili grubom stranom spužvice i temeljito isperite vodom.

Na plijesan nisu imune ni gumene protuklizne podloge za kade, kao ni zastori za tuširanje. Protukliznim podlogama produžit ćete vijek trajanja ako ih nakon upotrebe objesite da se ocijede i osuše, a zastore za tuširanje također nastojite držati što više raširenim kako bi se što manje vlage zadržavalo na njima te ih povremeno operite u perilici rublja i dobro osušite. Zastori se izrađuju od različitih materijala pa najbolje pročitajte uputu proizvođača.