POGREŠNI STAVOVI MLADIH

Oralni seks može izazvati rak usne šupljine

16.04.2010 u 08:21

Bionic
Reading

Mislite da vas oralni seks štiti od spolnih bolesti? Razmislite ponovno, jer broj oboljelih od raka usne šupljine raste upravo zbog nepromišljenog oralnog seksa

Nekoliko je nedavnih istraživanja pokazalo da mladi ljudi smatraju da oralni seks i nije seks. Upravo to je razlog zašto se mnogi od njih i odlučuju na oralni seks, a smatraju ga i sigurnim, jer misle da se takvim oblikom seksa ne mogu prenijeti spolne bolesti.

To je potpuno pogrešno razmišljanje što pokazuje i zabrinjavajuće velika brojka oboljelih od raka usne šupljine, koji se u mnogim slučajevima povezuje upravo s oralnim seksom. Rak usne šupljine uzrokuje virus HPV-a koji se prenosi oralnim seksom.

Budući da se protiv virusa HPV-a cijepe samo žene, stručnjaci smatraju da bi cijepljenju trebalo podvrgnuti i muškarce koji pridonose širenju opasnog virusa.

Opasno zabrinjava porast broja oboljelih od raka usne šupljine među adolescentima, do kojeg dolazi zbog pogrešnog stava mladih da ih oralni seks štiti od spolnih bolesti i trudnoće. Stručnjaci upozoravaju da je nužno raditi na edukaciji mladih koji moraju naučiti da ni oralni seks nije bezazlen te da nosi svoje posljedice.