PROLJETNO ČIŠĆENJE MAKE UPA

Opasnosti koje leže u starim kozmetičkim proizvodima

16.04.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Šest mjeseci je kritično razdoblje u kojem se bakterije koje s ruku prenosite u preparate mogu razmnožiti i uzrokovati nimalo lijepu upalu kože lica

Područje oko usana osulo vam se malim prištićima koji vas peckaju, žare i svrbe, crvenilo se širi prema bradi i drugim dijelovima lica? Onda imate perioralni dermatitis, upalu kože koja se još naziva bolešću stjuardesa. Vrlo često je nelijepa posljedica kozmetičkih proizvoda koje predugo koristite i iz kojih prenosite bakterije na kožu.

Bakterije sa svojih ruku prenosimo u posudicu s kozmetičkim proizvodom, a one se tijekom vremena razmnožavaju. Jednostavno, krug je zatvoren i bakterije ponovno nanosimo na lice, piše Mail Online.

Perioralni dermatitis ne mora uzrokovati samo stara kozmetika: ova upala često nastaje kod primjene kortikosteroida na licu i određenih pasti za zube koje iritiraju kožu. Mnogi pacijenti sami stavljaju korikosteroidne kreme na lice vjerujući da je riječ o ekcemu, no tako samo hrane perioralni dermatitis.

Nema jedinstvenog objašnjenja zašto kreme s kortikosteroidima izazivaju dermatitis, ali neki dermatolozi sumnjaju da steroidi potiskuju imunološki sustav te se bakterije tako lakše razmnožavaju. Terapija je u takvim slučajevima jednostavna: prestanite koristiti kremu.

No u kozmetičkim proizvodima poput šminke, krema za sunčanje, pa čak i preparativne kozmetike rok trajanja je važan. Što dulje koristite proizvode, to se u njima nakupilo više bakterija koje se mogu prenositi na lice i izazvati perioralni dermatitis.

Iako većina proizvoda sada sadrži antibakterijske agense, nije mudro držati kozmetičke proizvode na polici u kupaonici ili torbici za šminku dulje od šest mjeseci. Od ove upale pati daleko više žena nego muškaraca, no brojke su vjerojatno veće jer velik broj žena vjeruje da pate od akni.

Probleme može uzrokovati i netemeljito večernje čišćenje lica pa dermatolozi savjetuju da prije spavanja temeljito uklonite sve kozmetičke proizvode s lica. Srećom, perioralni dermatitis, za razliku od akni, vrlo brzo reagira na terapiju lijekovima. Perioralni dermatitis je uzrokovan bakterijama, a akne su obično posljedica začepljenja žlijezda lojnica. Iako se antibiotici koriste za liječenje, akne mogu biti otporne na njih.

Nadalje, akne zahvaćaju dublje slojeve kože, dok se perioralni dermatitis pojavljuje samo u gornjim slojevima, što olakšava liječenje.