VJEČNE ESPADRILE

Omiljena ljetna obuća Kate Middleton stara je gotovo stoljeće, a nosili su je i vojnici u Španjolskom građanskom ratu

18.08.2020 u 21:06

Bionic
Reading

Otkako se u proljeće prošle godine prvi put pojavila u platnenim cipelama s potplatom od jute, espadrile su postale neizostavni dio ljetne garderobe vojvotkinje od Cambridgea

Od svibnja do srpnja prošle godine Kate je nanizala četiri pojavljivanja u javnosti na kojima je uz ljetne modne kombinacije kombinirala svoje omiljene espadrile, a nastavila je i ove godine.

Tijekom nedavnog posjeta južnom Walesu, gdje su razgovarali s vlasnicima tvrtki o posljedicama utjecaja globalne pandemije na turizam, Kate se odlučila na modnu reciklažu i pokazala svoj istančani osjećaj za stil u romantičnoj haljini cvjetnog uzorka s potpisom njezine omiljene dizajnerice Emilije Wickstead.

Haljinu na kopčanje s remenom, koju je već nosila u nekim prigodama, Kate je upotpunila svojom omiljenom ljetnom obućom - espadrilama od brušene kože na vezanje, s visokom punom petom.

No vojvotkinja od Cambridgea nije prva slavna osoba koja je pokazala odanost španjolskoj marki obuće. Gotovo stoljeće ranije, potencijal ove ljetne obuće nagovijestili su Grace Kelly, Lauren Bacall i Salvador Dali, a slavnim glumicama i velikom umjetniku omiljenje su bile verzije s ravnim potplatama, lansirane 1927. godine.

Veliku popularnost među Španjolcima espadrile su stekle tijekom Španjolskog građanskog rata, kad su ih nosili i španjolski vojnici.

Lorenzo Castañer i njegova supruga Isabel preuzeli su modnu marku u 60-ima, kada su klasičnim espadrilama odlučili podariti novi život eksperimentirajući s različitim bojama i oblicima.

Bračni par Castañer slučajnim spletom okolnosti upoznaje Yves Saint Laurenta 70-ih godina na sajmu u Parizu. Sa slavnim modnim dizajnerom zajedno su osmislili koncept espadrila s punom petom kakvog danas rado nosi Kate Middleton, ali i njezina sestra Pippa i šogorica Meghan Markle.

I elegantnoj španjolskoj kraljici Letiziji espadrile na punu petu omiljena su ljetna obuća, kao i brojnim slavnim damama poput Alexe Chung, Jeanne Damas, Rosie Huntington -Whiteley, Gwyneth Paltrow i Emily Ratajkowski.

Kate Middleton u espadrilama Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia