NISU U MODI

Novi trendovi u uređenju doma: Bijela i siva su 'out', a ove boje zidova izbjegavajte u širokom luku

11.03.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Dizajneri interijera pozivaju na veće poduzimanje rizika i eksperimentiranje bojama prilikom odabira dizajna zidova, a napominju da 'sterilna bijela, dosadna siva i nametljiva crvena' više nikako nisu u modi

Želite promijeniti ozračje u svom domu? Bojenje zidova drugom bojom najjednostavniji je način da postignete upravo to. I dok je uobičajena preporuka da birate nijanse po svom ukusu, ako vam je bitno da to ujedno bude paleta koja je moderna, donosimo pregled boja koje dizajneri interijera preporučuju zaobići u što širem luku u 2023. godini.

Dizajneri interijera naglašavaju da će u nadolazećem periodu vrijediti pravilo da se suprotnosti privlače, a poželjne su sve neuobičajene nijanse koje ranije nismo viđali toliko često, od uparivanja boje mente sa žarkom ružičastom do zelenoplave kombinirane s bojom hrđe. Ovogodišnji trendovi oslanjaju se na poduzimanje rizika i izbjegavanje uobičajenih monokromatskih tonova.

'50 nijansi sive' postaje '50 nijansi dosade'

Iako je siva boja moderni klasik koji je bio vrlo popularan za uređenje svih prostorija proteklih godina, dizajneri naglašavaju da sve više nalikuje na '50 nijansi dosade'.

'Zbog toga je toliko puta viđena siva definitivno out. Umjesto urednog slaganja boja, miješajte ih na razne načine. Vrijeme za malo čudnih kombinacija', tvrdi dizajnerica interijera Tamarra Younis.

Ipak, ako ste okorjeli fan neutralnih tonova, stručnjaci predlažu okretanje boji karamele i okeru te nijansama hrđe i duhana.

Bijela je sterilna

Bijeli zidovi neupitno izgledaju uredno i neutralno, no mora se priznati i da su poprilično sterilni.

'Bijela je i dalje prvi odabir za sve koji žele prozračno i uredno ozračje, no sve više je primjetno naginjanje zemljanim tonovima. Opcija je miješanje bijele s nijansama plave, smeđe ili sive kako bi se izbjegla sterilnost i dobila dubina u prostoru, a zadržala željena svježina', kaže dizajnerica interijera Jessica Risko Smith.

Ružičasti zidovi brzo postanu zamorni

Od prljavoroza do svijetlih nijansi, ružičasta je bila veliki trend proteklih godina. No stručnjakinja za uređenje doma Shay Holland tvrdi da je tome došao kraj.

'Ružičasti zidovi dojmljivo izgledaju na društvenim mrežama, no velika je razlika između onoga što izgleda lijepo na slici i što je lijepo gledati iz dana u dan u domu. Ružičasti zidovi jednostavno postanu vrlo zamorni.'

Crvena je prenametljiva

Baš poput ružičaste, jedno vrijeme smo na svakom koraku mogli vidjeti crvene zidove. No eksperti naglašavaju da se velik broj klijenata ubrzo odluči na njihovu promjenu jer se radi o prenametljivoj boji.

'Ako želite nešto vizualno upečatljivo, umjesto crvene preporučila bih da se poigrate miješanjem različitih tekstura, dizajna, uzoraka, tipova rasvjete, vrsta biljaka i sl., jer ćete time dobiti isti efekt životnosti, no znatno manje nametljiv', preporučuje Smith.

Mornarskoplava i tamnozelena su out

Zidovi mornarskoplave boje te svih tamnijih nijansi zelene nimalo nisu u skladu s trendovima 2023. godine. Ove boje koristile su se za jednostavno i nenametljivo naglašavanje zidova u prostoriji, a u ovoj godini prevladavaju kompleksnije kombinacije kojima se želi unijeti energičnost, uz višu dozu stila, u svaku prostoriju doma.