KRILA KOJA NE MOGU BITI ISPRUŽENA

Novi prosvjed aktivista za prava životinja

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 01.04.2010 10:24
  • Objavljeno 01.04.2010 u 07:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kavez prepun aktivista za prava životinja na zagrebačkom glavnom trgu pokušat će skrenuti pozornost na patnje kokoši i pilića

Kako bi dobile barem malo više životnog prostora, iako i dalje žive u skučenim kavezima, kokoši čekaju 2012. godinu, kada bi baterijski uzgoj kakav danas poznajemo trebao biti zabranjen na području Europske unije pa tako i Hrvatske. Međutim, po novim pravilima kokoši bi trebale dobiti tek veći kavez.

Prijatelji životinja će na Veliki četvrtak, 1. travnja 2010. u 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu izvesti prikaz baterijskog uzgoja kokoši, 'izranjavani', 'odrezanih ustiju' i 'puni gnojnih čireva' natrpat će se u kavez, apelirajući na građane da se zauzmu za hitnu zabranu baterijskog uzgoja kokoši te da ne kupuju ovako uzgajana jaja.

Kako bi, osim nezamislive patnje koje prolaze kokoši i pilići, građanima pokazali i da se bez uporabe jaja može dobro i zdravo jesti, Prijatelji životinja će u subotu, 3. travnja u 12 sati na Trgu kralja Tomislava organizirati degustaciju sojinih medaljona pohanih bez jaja, francuske salate s majonezom bez jaja te palačinke i kolače bez jaja.

Današnjim kokošima koje prisiljavaju da snesu i do 300 jaja godišnje i koje živote provode između rešetaka te završavaju iscrpljene u klaonicama veći kavez neće značiti prirodne uvjete i komfor, ali zabrana baterijskog uzgoja dat će im barem minimalnu poštedu od svakodnevnog mučenja. Iako nisu ništa skrivile, kokoši su cijeli svoj život stiješnjene u zatvorima u kojima nikada ne udahnu svjež zrak, ne osjete sunce, ne stvaraju odnose sa svojim potomstvom niti čine bilo što što bi za njih bilo prirodno.

Pilići rođeni pod grijačem umjesto pod toplim perjem svoje majke nabacuju se na selekcijsku traku čekajući da ih, ovisno o spolu, samelju ili uguše plinom ili pak predodrede za rađanje dokle god više neće imati snage izbacivati iz sebe jaja. Njihova patnja se nastavlja transportom u pretrpanom kamionu kojemu je zadnja postaja klaonica. Svoja krila napokon će moći raširiti, no uzaludno se trzajući viseći obješeni za noge na pokretnoj traci prema automatskom nožu koji će im zasjeći vratove i proliti krv, s kojom će iscuriti i njihov mučenički život.

U posebnom uzgoju tzv. brojlera piliće natrpavaju u ogromne hangare gdje ne mogu napraviti prirodnu hijerarhiju. To rezultira psihičkim poremećajem i samoranjavanjem koje se pokušava spriječiti rezanjem kljunova. Nakon tovljenja i antibiotskih tretmana njihova izobličena i neprirodno udebljana tijela postaju mesni proizvodi.

Stoga upravo za vrijeme blagdana u kojem se poziva na suosjećanje, ali i nemilice troše goleme količine jaja, Prijatelji životinja pozivaju na odbacivanje okrutnosti i ubijanja pilića i kokoši, odnosno na nejedenje mesa i jaja kokoši. Ljudski jelovnik može izgledati ukusnije, zdravije i etičnije i bez mesa i bez kokošjih jaja.

Zabrana baterijskog uzgoja kokoši bitan je i nužan zakonski korak, doduše mali s obzirom na položaj u koji su životinje dovedene zbog ljudske obijesti. Osim zakonodavnih promjena, Prijatelji životinja pozivaju građane na promjenu prehrambenih navika, čime izravno spašavaju životinje, štite okoliš i čuvaju vlastito zdravlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi