NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Nova danska kraljica blistala u bijelom, a evo što je poručila odabirom haljine

14.01.2024 u 17:03

Bionic
Reading

Novi danski kralj Frederik za svoj prvi dan na prijestolju odjenuo uniformu najstarijeg mornaričkog časnika na svijetu, dok je prestolonasljednik Christian nosio odijelo, no sve je poglede privukla nova kraljica, 51-godišnja Australka Mary, cijela u bijelom

Nova danska kraljica odabrala je snježnobijelu haljinu domaćeg dizajnera Soerena Le Schmidta za povijesni trenutak - prvo pojavljivane u javnosti s novom titulom.

'Više od zahvalnosti. Hvala što ste odabrali mene', napisao je dizajner u objavi na Instagramu.

Nova kraljica već je dugo obožavateljica danskog dizajnera, a prošlog svibnja nosila je njegovu kreaciju na krunidbi kralja Charlesa III.

Le Schmidt je poznat po svom klasičnom krojenju, kao i po korištenju obojene satenske svile, čime je privukao brojne klijentice.

  • +15
Danska kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Njegova haljina za kraljicu Mary bila je itekako 'kraljevska', ali na moderan način. Snježnobijela haljina s dugim rukavima i okovratnikom bila je dovoljno tradicionalna za tu prigodu, ali i suvremena. Suknju je krasio remen s efektnom srebrnom kopčom, a haljina osvaja i još jednim detaljem – bijelim šalom prebačenim preko ramena.

Izbor bijele boje nije bio sasvim slučajan, ona je ne samo dio danske zastave, već simbolizira integritet i moral.

Kraljica Margrethe za svoj posljednji dan na dužnosti nosila je crveni sako i suknju te na ovrtaniku broš u obliku potkove ukrašen crvenim rubinima, a dobila ga je od svog oca kada je postala prestolonasljednica s 13 godina. Broš ima vrlo posebno značenje za kraljicu Margrethe - nosila ga je i na dan kada je postala regentica 1972. godine.

Novi danski kralj Frederik Izvor: Profimedia / Autor: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia