NOVA PRINCEZINA ULOGA

Zanimljiv put: Evo što sve znamo o obitelji nove kraljice

14.01.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Mary Donaldson, kako se zove nova danska kraljica, rođena je u Australiji, a odrasla je u Hobartu, na Tasmaniji, sa svojim roditeljima i braćom i sestrama

Princeza koja je postala kraljicom prešla je dug put iz rodne Australije do danske kraljevske obitelji kada se udala za prijestolonasljednika Frederika 2004. godine kojeg je upoznala u hotelskom kafiću u Sydneyju, tijekom Olimpijskih igara u listopadu 2000., a koji joj se predstavio kao - Fred.

Mary Elizabeth Donaldson rođena je 5. veljače 1972. godine u Hobartu u Australiji, kao najmlađe od četvero djece škotskog profesora matematike Johna Donaldsona i tajnice na fakultetu Henriette Clark Donaldson. Njezini roditelji emigrirali su iz Edinburga početkom 60-ih, a australsko su državljanstvo dobili već 1975. Odmalena su je zanimali i sport i glazba, a svoj talent za učenje jezika dokazala je tijekom školovanja.

Novi danski kralj Frederik Izvor: Profimedia / Autor: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Inače, kako je objavio Daily Mail, obitelj nove danske kraljice vuče korijene iz siromašnog ribarskog sela na istočnoj obali Škotske gdje je život bio stalna borba za opstanak.

Svoje obrazovanje nastavila je na fakultetu Hobart Matriculation, na kojem je igrala za košarkašku momčad, a potom je na Sveučilištu Tasmanije 1994. diplomirala trgovinu i pravo.

Nakon što njezin suprug bude danas proglašen kraljem, zgodna Australka koju često uspoređuju i s Kate Middleton, postaje kraljicom, a u fokus javnosti, baš kako to obično bude, dolazi i njezina obitelj.

  • +12
Abdikacija kraljice Margrethe Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Evo tko su članovi njezine najuže obitelji:

Njezina majka Henrietta, koja je radila kao izvršna pomoćnica prorektora Sveučilišta u Tasmaniji, nažalost je preminula u studenom 1997. nakon komplikacija od operacije srca.

Profesor John Donaldson kasnije je oženio britansku spisateljicu kriminalističkih romana Susan Horwood, koja piše pod pseudonimom Susan Moody.

Mary je najmlađa od četvero djece. Ima dvije sestre, Jane Alison Stephens, rođenu 1965. i Patriciju Anne Bailey, rođenu 1968., kao i mlađeg brata Johna, rođenog 1970.

  • +6
Kraljica Margareta II. Izvor: Profimedia / Autor: SERGEI GAPON / AFP / Profimedia

Jane i Patricia bile su Maryne djeveruše na dan vjenčanja s prijestolonasljednikom Frederikom.

Maryna najstarija sestra Jane ima troje djece sa suprugom Craigom Stephensom. Patricia također ima troje djece; svoje najstarije dvije dijeli sa svojim prvim suprugom Kenom Woodsom. John i njegova supruga Leanne imaju jedno zajedničko dijete.

Inače, Frederik i Mary roditelji su princa Christiana (18), princeze Isabelle (16) i blizanaca, princa Vincenta i princeze Josephine koji će 8. siječnja napuniti 13 godina.

Frederikov brat, princ Joachim ima pak dva sina, grofa Nikolaja (24) i grofa Felixa (21) iz prvog braka s Aleksandrom, groficom od Frederiksborga.

On i njegova druga supruga, princeza Marie, roditelji su grofa Henrika (14) i grofice Athene (11).