SPAS U ZADNJI ČAS

Cvijeće vam prekratko traje? Ovaj genijalan trik pomoći će vam da oživite uvenuli buket u nekoliko minuta

02.05.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Svežanj cvijeća uljepša svaki dom, no sigurno vam je žao kada ga nakon samo par dana morate baciti u smeće. Srećom, postoji nekoliko trikova kako rezanom cvijeću možete produžiti životni vijek, ali i oživjeti ga kada je već počelo venuti

Da bi vaš buket što duže potrajao i uljepšavao vam boravak u stanu, potrebno je napraviti nekoliko stvari prije nego ga stavite u vazu. U čistu vazu ulijte vode tek toliko koliko je potrebno da vrhovi stabljike budu uronjeni u vodu, a potom dodajte 'čarobne sastojke' koji će ga očuvati na životu - šećer i ocat.

Žlica šećera pomoći će da vaše cvijeće duže bude svježe, a žlica bijelog octa pomoći će u borbi protiv razvoja bakterija koje ubrzavaju truljenje.

Prije nego cvijeće uronite u vodu, odrežite listove s donjeg dijela stabljike koji bi u suprotnom bili u doticaju s vodom. Listovi u vodi počinju truliti, što utječe i na sam cvijet. Također je važno da stavljike odrežete škarama po kosini, a ne ravno kako to većina radi. Na taj način će biljka puno lakše apsorbirati vodu.

Sada je vaše cvijeće spremno za vazu. Vodu bi bilo dobro promijeniti svaki dan ili barem svaki drugi dan.

Ukoliko primijetite da je cvijeće počelo venuti, a latice smeđiti te pomislite da mu više nema spasa, postoji jedan trik kako da ga 'vratite iz mrtvih'. Naime, dno svake stabljike prerežite nožem po sredini okomito (otprilike 5 cm po dužini) te cvijeće uronite u vazu s vrelom vodom. Da, dobro ste pročitali. Vrela voda poslužit će kao injekcija adrenalina te će cvijeće za otprilike dva sata vratiti u prvobitno stanje.