DRVO, PLASTIKA ILI STAKLO?

Nije svaka ista: Kako odabrati i održavati daske za rezanje da ne bi postale leglo bakterija

14.01.2021 u 16:03

Bionic
Reading

Iako rijetko obraćamo pažnju na njih, ne postoji kuhinja bez daska za rezanje. Prilično su važne, a više nisu samo drvene, već mogu biti od plastike i od stakla

Najvažnija stvar koju radimo u kuhinji zapravo nije kuhanje, već održavanje čistoće u toj prostoriji. Higijenski uvjeti prostora i pribora kojim pripremamo hranu ključni su za prevenciju trovanja i drugih negativnih posljedica nečistoće.

Ne bismo to toliko naglašavali da nam za oko nije zapela činjenica da na daskama za rezanje u prosjeku ima 200 posto više bakterija nego na zahodskoj dasci na kojoj sjedimo kad vršimo nuždu. S obzirom da je prošla godina dodatno ukazala na problem da su nam najljući neprijatelji poput virusa i bakterija praktički nevidljivi, valja istaknuti koliko je važno održavati čistoću kuhinjskog pribora.

Stručnjaci za početak preporučaju raznobojne daske za rezanje različitih namirnica – jednu za meso, a drugu za povrće te jednu za sirovu hranu, a drugu za gotovu. Naravno, teško je takve stvari očekivati u svakom domu.

Prvo morate odabrati materijal podloge na kojoj namjeravate rezati hranu. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane.

Klasične daske za rezanje su od drveta. Njih je teže održavati od ostalih, no prednost im je što manje tupe noževe, čvrste su i izdržljive te su prilično otporne na bakterije. Bakterije se teže razmnožavaju u drvetu.

Drvene daske za rezanje također su i prilično otporne na toplinu i rijetko se kližu po podlozi.

Mana im je nešto teže održavanje, no ako ih redovito mažete mineralnim uljem mogu potrajati godinama i ostati vodootporne. Dodatni savjet je da ih ne stavljate u stroj za pranje suđa ili pod iznimno vruću vodu jer se mogu iskriviti i puknuti.

Daske za rezanje mogu biti i plastične. Bakterije je sa njih lako oprati i vrlo su jeftine. Najveća prednost im je to što ih možete prati u stroju za pranje suđa. Mana im je to što su vrlo slabo otporne na vrućinu.

Konačno, možete nabaviti i staklenu dasku za rezanje. Takve daske za rezanje privlačnog su izgleda, otporne su na visoku toplinu do te mjere da možete staviti vruću tavu na njih i ne zadržavaju mirise ili mrlje. Mana im je što su skliske i brže tupe noževe.

No, za koju god se dasku za rezanje odlučili, važno je na umu zadržati nekoliko pravila njihova korištenja.

Uvijek operite dasku za rezanje nakon što ste na njoj radili nešto sa sirovim mesom. Štoviše, preporuča se korištenje dezinficijensa.

Kakvu god dasku koristite, uvijek je nakon korištenja operite vrućom vodom.

Nakon što ste gotovi sa rezanjem, temeljito očistite sve mrlje sa plastičnih daski za rezanje. Možete ih čak natrljati limunovim sokom i tako ih ostaviti preko noći.

Nemojte brisati dasku za rezanje krpom, već koristite papirnate ručnike.