gastro zvijezde

One su u kuhanju pronašle sreću: Ove poznate Hrvatice uživaju u pripremi hrane i imaju vlastite knjige recepata

29.11.2020 u 20:31

Bionic
Reading

Brojni slavni zaljubljenici u kuhanje odvažili su se objaviti vlastite kuharice pa se u domovima diljem svijeta može uživati u načinima pripreme brojnih glazbenih, glumačkih i drugih inozemnih zvijezda. I mi imamo svoje dragulje, dame koje oduševljavaju kulinarskom vještinom, a koje domaćoj publici nesebično pružaju ili će tek pružiti svoje bogato iskustvo u vidu ukoričenih recepata

Dobra kuharica zlata vrijedi i tek kad se dobro usvoje temelji, može započeti avantura puna okusa, boja i mirisa. Postoje kuharice čije korice obećavaju, ali ne pružaju inspiraciju, a postoje i one od kojih mnogi okrenu glavu, a zapravo su prava mala riznica.

Police naših knjižara pune su kuharica profesionalnih autora i znanih chefova, ali i poznatih osoba, autora amatera, primjerice knjiga bivše manekenke i vlasnice modne agencije Suzy Josipović Redžepagić, jedne od najboljih kuharica među poznatim licima. Često je isticala kako sa svojom obitelji najviše voli provoditi vrijeme za stolom uz slasne delicije i kako bi jednoga dana htjela imati restoran u kojem će svatko imati svoja zaduženja. Može se pohvaliti najprodavanijom domaćom knjigom recepata 'Mama zna' te s dvije jednostavne kuharice 'Mojih najdražih 50 slanih jela' i 'Mojih najdražih 50 slatkih jela'.

Knjigu sa 109 recepata ima i poznata televizijska i radijska voditeljica Željka Ogresta, a nazvala ju je 'Moji recepti za obitelj i prijatelje'. Objavila ju je 2003. godine. 'Čitala sam ostale kuharice, raspitivala se, pa i gledala 'Golog kuhara'. Za to vrijeme djeca su mi bila na fast foodu', izjavila je tada na promociji knjige u zagrebačkom restoranu.

Izlazak svoje kuharice dočekala je Karmela Vukov Colić. 'Riječ je o knjizi koja će sadržava 120 recepata, najdražih mojoj obitelji. Ima jednostavnijih i kompliciranijih, od pripreme juhe, preko sarme, do falafela, znači za svakog ponešto. To je presjek gastronomije obitelji Vukov Colić, neke naše uspomene', izjavila je za tportal omiljena televizijska voditeljica.

Uskoro će se na tržištu pojaviti još jedna zanimljiva kuharica koju priprema Sanja Vejnović. Rad na njoj će trajati, rekla nam je, šest mjeseci, u svemu joj pomaže suprug Goran Mećava, a uvrstit će više od stotinu recepata s vrlo preciznim i detaljno opisanim postupcima pripravljanja pojedinog jela. 'Skoro svaki recept koji sam dobila, koji sam pročitala u kuharicama, gledala u nekoj kulinarskoj emisiji ili mi ga je otkrio chef nekog dobrog restorana s vremenom promijenim prema vlastitom ukusu i inspiraciji', otkrila je glumica ranije za tportal.

  • +5
Sanja Vejnović Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Pjevačkoj divi Kseniji Erker kuhinja je prirodno okruženje. Ona kuha od 12. godine, kad je skuhala svoj prvi bolonjez. Slovi za autoritet u kulinarstvu kad je riječ o domaćim poznatim osobama, a gledatelji trenutno u njezinim receptima mogu uživati svakog utorka u HTV-ovoj emisiji 'Kod nas doma'. Njezina kuharica nastaje već neko vrijeme. Želi, objasnila nam je, napraviti nešto posebno, neviđeno, a da to nisu samo recepti. 'To će biti knjiga puna iskrenosti i topline kuhanja', otkrila je.

Svoju knjigu s receptima jednog dana mogla bi napisati i voditeljica Doris Pinčić. Više puta je izjavila kako je strastveni gurman koji obožava kuhati. Već neko vrijeme radi na svom kulinarskom videoblogu 'Kuhinja babe Eve', a nazvala ga je po svojoj baki Evi, od koje je naučila kako s malo sastojaka napraviti ukusno jelo. Riječ je o kreativnim videosadržajima u kojima Zadranka gledatelje vodi po svim krajevima Hrvatske te upoznaje s kulturom, tradicijom i zaboravljenim receptima naših baka.

Doris Pinčić Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL