KORISNI SAVJETI

Riješite se naslaga ili prljavštine iz glačala: Evo kako ga jednostavno možete očistiti

12.01.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Ne obavlja li vaše glačalo posao kako bi trebalo ili na svježe opranoj odjeći ostavlja neželjene tragove, vjerojatno vam pokušava reći da je stiglo vrijeme za čišćenje

Većina vodećih proizvođača glačala preporučuje redovito uklanjanje kamenca, a u ovisnosti o tome koliko ga koristite, kamenac bi trebalo uklanjati svakih jedan do četiri mjeseca.

Kad je glačalu potrebno čišćenje?

  • kad izbacuje naslage kredastih bijelih minerala ili kamenac na svježe opranu odjeću
  • kad na metalnoj ploči postoji rastopljeni ljepljivi ostatak tkanine (glačanje na previsokoj temperaturi)
  • kad glačalo pruža otpor i ne klizi lagano
  • kad iza sebe ostavlja tragove i mrlje

Zvuči li vam išta od gore navedenog poznato, vrijeme je za čišćenje glačala. Zanemarite li problem, osim sporijeg glačanja riskirate i uništavanje osjetljivih komada koje glačate.

Čišćenje ljepljivih ostataka s metalne ploče

Za ovo će vam poslužiti velika, čista i vlažna krpa, s kojom ćete obrisati lagano ugrijanu metalnu ploču glačala.

Ovo možete napraviti i s maramicama za sušilicu tako da s nekoliko maramica trljate preko lagano zagrijane metalne ploče dok s nje ne ukonite svu prljavštinu.

Poslužit će i malo bijele paste za zube na vlažnoj krpi s kojom ćete nježnim trljanjem ukloniti nakupine prljavštine s baze glačala.

Izbjegavajte korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje jer mogu oštetiti premaz na metalnoj ploči, a kod prodavača glačala se možete raspitati i o posebno dizajniranom sredstvu za čišćenje metalne ploče glačala.

Temeljito čišćenje

Većina glačala na paru ima neki oblik samočišćenja ili sustav protiv taloženja kamenca pa ih redovito koristite prema uputi proizvođača.

Ako galčalo nema opciju samočišćenja, pomiješajte vodu i alkoholni ocat u jednakim omjerima i napunite otopinom spremnik za vodu do jedne trećine. Uključite glačalo na umjerenu temperaturu i pustite da pari od pet do deset minuta, dok sva otopina octa ne ispari. Zatim spremnik ponovno napunite svježom vodom i ponovno uključite glačalo kako bi isparili tragovi naslaga minerala i ocat. Obrišite metalnu ploču glačala i otvore za paru papirnatim ručnikom.

Prije ovog postupka provjerite upute proizvođača glačala, jer ne preporučuju svi upotrebu octa.

Odčepljivanje otvora za paru

Za čišćenje začepljenih otvora za paru upotrijebite vatu umočenu u otopinu octa i vode.

Za sprječavanje nakupljanja naslaga kamenca u glačalu uvijek izlijte višak vode iz spremnika kad završite s glačanjem.

Čišćenje glačala s parnom postajom

Metalnu ploču glačala s parnom postajom (generatotrom pare) očistite na isti način kao i kod običnog glačala na paru.

Većina glačala s parnom postajom imaju ugrađene sustave protiv nakupljanja ili za uklanjanje kamenca u spremniku, stoga slijedite upute proizvođača. Neće škoditi i ako povremeno isperete spremnik nekoliko puta destiliranom vodom.