ZA BLISTAV DOM

Šest najčešćih grešaka kod čišćenja kupaonice i kako ih izbjeći uz pomoć ovih genijalnih trikova

28.12.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Sigurni smo kako ovih dana imate sto stvari na pameti. Razmišljate što skuhati i što od namirnica kupiti za novogodišnji doček, a pritom ste svjesni da vas čeka generalka doma. Ako vas uskoro čeka čišćenje kupaonice koja je najčešće leglo bakterija i kamenca te zahtjeva temeljito čišćenje barem jednom tjedno, onda će vas zasigurno zanimati koje greške mnogi najčešče čine, a imamo i neke korisne TikTok videe koji će vam pomoći da vaša kupaonica zablista kao nikad do sad

1. Čišćenje ručnika

Jeste li se ikad zapitali zašto vaši blistavo bijeli ručnici s vremenom posive? Jedan korisnik TikToka tvrdi kako se to događa jer prilikom uobičajenog pranja u perilici na ručnicima ostaju zalijepljeni ostaci omekšivača, deterdženta i ulja za tijelo.

Ovaj problem možete riješiti tako što ćete napuniti kadu vrućom i mješavinom deterdženta, sredstva za održavanje bijele boje i natrijevog karbonata (kristalne sode). Umočite ručnike i pustite ih da se natapaju četiri sata. Zatim ih operite u perilici rublja i vaši ručnici će ponovno biti blistavo bijeli.

Ovaj je način pranja odličan za bijelu posteljinu i ručnike, ali se ne preporučuje za šareno rublje.

2. Čišćenje zavjesa za tuš i kadu

Vrlo vjerojatno zavjese u tuš kabini ili kadi nikada ne dođu na red za čišćenje, no zastrašujuća istina je da su upravo one leglo bakterija i plijesni te mogu biti razlog za širenje ružnih mirisa.

Skinite zavjese i položite ih na pod. Bilo bi idealno kad biste to radili u dvorištu. Temeljito ih očetkajte kako biste uklonili plijesan. Položite ih u kadu s vrućom vodom i četiri žlice izbjeljivača koji ne sadrži klor te ih pustite da se namaču sat vremena, a zatim ih protresite i isperite u kadi s čistom vodom.

Ako vaše zavjese i nakon toga trebaju dodatno pranje, jednostavno ih ubacite u perilicu rublja.

3. Čišćenje četkice za zube

Većina nas nakon korištenja četkice za zube jednostavno propere i odloži da se suše, no to ne znači da su čiste - posebno između dlačica. Znanstvenici na Sveučilištu u Manchesteru otkrili su da se u četkici za zube krije više od 100 milijuna bakterija, uključujući E. coli i stafilokok. Pitate se što vam je onda činiti?

Jedan doista jednostavan način za borbu protiv nakupljanja bakterija na četkici za zube je umakanjem četkice u antibakterijsku vodicu za ispiranje usta. Umočite glavu četkice na 30 sekundi i voila - bakterijama više nema traga. Ako nemate sredstvo za ispiranje usta, isto ćete postići pomoću sredstva za čišćenje proteza ili pomoću otopine vode s dvije žličice sode bikarbone.

@dr.m_

Did you know your toothbrush harbors a ton of germs!! This is how to clean it and keep you healthy! #healthtips #dentist #coronavirus

♬ Like That - Doja Cat

4. Čišćenje kamenca

Nakupine kamenca svakodnevna su pojava u kupaonici, a uglavnom se mogu naći na slavinama, kupaonskim elementima između pločica. Da biste uklonili kamenac sa slavine, namočite krpu u mješavinu octa i vode u istom omjeru pa krpu omotajte oko slavine. Ostavite tako nekoliko sati ili preko noći i kamenac će nestati kao od šale. Ukoliko je potrebno, ostatke sastružite starom četkicom za zube.

5. Čišćenje WC školjke

Većina koristi izbjeljivač ili neko drugo sredstvo za dezinfekciju WC školjke, no prema riječima jednog korisnika TikToka to nije dovoljno. Pored čišćenja zahodske školjke, pažnju bi trebalo obratiti i na vodokotlić koji je redovito krcat tvrdokornim kamencom. Ispustite dio vode iz vodokotlića pa četkom na koju ste nanijeli sodu bikarbonu dobro istrljajte unutrašnjost vodokotlića. Kada ste to učinili, u vodokotlić ubacite tabletu klora kako bi vodu očuvali čistom i svježom.

6. Čišćenje kade

Jedna od zabluda je da kadi nije potrebno temeljito čišćenje obzirom da se u njoj svakodnevno kupamo. No to je daleko od istine. Prije korištenja bilo kojeg sredstva, otvorite prozore i vrata ili uključite ventilator. Poprskajte kadu ili tuš uobičajenim sredstvom za čišćenje kupaonice i ostavite ga da djeluje na površini 20 minuta. Zatim jednostavno isperite vodom i temeljito obrišite suhom krpom kako se ne bi stvarale mrlje od kamenca.

Zanimljivo je da je grejp moćan saveznik u čišćenju kade. Jedan korisnik TikToka otkrio je genijalan trik za čišćenje kade uz pomoć grejpa i šećera. Šećerom posipajte unutrašnju polovicu grejpa pa njome oribajte kadu. Ovaj će dvojac poput pilinga ukloniti ostatke vode i sapuna i ostaviti ugodan miris. Ne zaboravite nakon toga isprati kadu vodom i obrisati je suhom krpom.

@alidomus

My favorite part is the smell! Makes ur bathroom smell so good afterwards! #familytime #alwayslearning #lifehack #cleaningtips #cleaninghack

♬ Mount Everest by Labrinth - Helen Owen