BRZI OBROK

Recept za mirisni rižoto s gljivama koji je gotov za manje od pola sata

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 14.01.2021 13:53
  • Objavljeno 14.01.2021 u 13:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dmitrii Ivanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj jednostavan, kremasti rižoto s gljivama idealan je za dane kad ste u žurbi, a želite pojesti nešto toplo i ukusno. Možete ga po želji obogatiti začinima, komadićima pancete, povrća…

Potrebni sastojci:

  • 75 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • 550 g gljiva po izboru (bukovače, šampinjoni...)
  • Sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 1 manji luk
  • 400 g riže arborio
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1.5 dcl bijelog vina
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • majčina dušica
  • list lovora
  • parmezan

Priprema:

Na velikoj dubljoj tavi otopite polovicu maslaca (oko 35 g) i na njega bacite češnjak da se prži oko minute. Dodajte nasjeckane gljive, posolite i popaprite te pirjajte 5-7 minuta te nakon toga maknite s vatre.

U drugom dubljem loncu otopite 20 g maslaca i dodajte malo maslinovog ulja dodajte mu nasjeckani luk te pržite 5-10 minuta. Dodajte rižu i dobro promiješajte te ostavite minutu da riža upije masnoću. Zalijte vinom i pustiti da alkohol ipsari, a riža popije tekućinu.

Dodajte lovor i majčinu dušicu.

U međuvremenu zagrijte temeljac sve dok ne provre i dodavajte ga pomalo u rižu neprestano miješajući; sve dok ona u potpunosti ne upije tekućinu. To ponavljajte sve dok imate temeljca i dok riža ne bude kremasta ali još uvijek al dente, nekih 20-ak minuta. Ne zaboravite stalno miješati jer u tome leži tajna kremastog rižota.

Pet minuta prije no što je riža skuhana dodajte gljive. U gotov rižoto dodajte žlicu maslaca, peršin i naribani parmezan te dobro promiješajte.

Poslužite s još malo naribanog parmezana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!