ZA PRSTE POLIZATI!

Brzo i preukusno: Za današnji ručak predlažemo vam slani i slatki recept s lisnatim tijestom oko kojih nema previše posla

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 07.01.2021 13:34
  • Objavljeno 07.01.2021 u 13:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Petr Štepánek / Alamy / Alamy / Profimedia

U potrazi za brzinskim receptima koje možete pripremiti svojim ukućanima kada vam se ne da provoditi sate za štednjakom ili kada vas jednostavno stisnu obaveze, pronašli smo dva jednostavna i brza recepta s lisnatim tijestom koje će s lakoćom svladati i početnici u kuhinji. Jedan vam predlažemo za brzinski ručak, a drugi kada se zaželite nečeg slatkog

Rolada od lisnatog tijesta s povrćem

Rolada od lisnatog tijesta s povrćem

Rolada od lisnatog tijesta s povrćem

Izvor: Profimedia / Autor: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Sastojci

  • 6 listova lisnatog tijesta (možete koristiti i zarolano lisnato tijesto)
  • 6 žlica pasirane rajčice
  • 4 žlice majoneze
  • 200 g polutvrdog sira
  • 200 g šunke
  • 50 g svježih začina (peršin, origano, bosiljak)
  • 100 g cherry rajčice
  • 1 paprika
  • sol
  • 1 jaje
  • sezam

Priprema

1. Položite dva lista lisnatog tijesta na radnu ploču. Lagano poškropite mlakom vodom.

2. Položite novi list lisnatog tijesta pa ga premažite s tri žlice pasirane rajčice.

3. Nakon toga tijesto premašite s dvije žlice majoneze.

4. Lisnato ravnomjerno posipajte ribanim sirom (150 g), šunkom (150 g) i sitno sjeckanim začinima (50g), poslažite na ploške rezane cherry rajčice (100 g) i sitno sjeckanom paprikom (1/2 paprike).

5. Drugu polovicu sastojaka iskoristite za drugu roladu.

6. Lisnato posolite pa smotajte u roladu tako što ćete prvo bočne krajeve presavinuti na unutra, a potom roladu zarolati po dužini. Na taj način punjenje neće ispadati tijekom pečenja.

7. Rolade premažite s razmućenim jajem pomiješanim s malo vode. Posipajte sezamom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva cca. 15-20 minuta.

Trokutići s jabukama

Trokutići s jabukama

Trokutići s jabukama

Izvor: Profimedia / Autor: Iryna Melnyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci

  • 2-3 oguljene jabuke
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 žlice vode
  • Zarolano dizano lisnato tijesto

Priprema

1. Naribajte jabuke. Dodajte im šećer, cimet, sok limuna i vodu. Pomiješajte sve kuhačom pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok se ne zgusne.

2. Lisnato tijesto veličine 30 x 35 centimetara razvaljajte pa prerežite na 6 jednakih dijelova.

3. Svaki pravokutnik do pola vodoravno zarežite nožem u razmacima od jednog centimetra. Premažite ih otopljenim maslacem. Pravokutnike presavinite na pola tako da izrezani dio bude s gornje strane.

4. Svaki komad lisnatog tijesta napunite s 1,5 žlicom jabuka pa gornje kuteve presavinite prema dolje tako da dobijete oblik trokuta.

5. Trokutiće prebacite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih vodom i posipajte šećerom.

6. Pecite na 190 stupnjeva oko 25 minuta. Prije posluživanja trokutiće s jabukama posipajte šećerom u prahu.

U slast!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!