NOVA STUDIJA

Konačno znamo: Šteti li koži ruku česta upotreba dezinficijensa?

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 05.01.2021 12:17
  • Objavljeno 05.01.2021 u 12:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: towfiqu Barbhuiya / Alamy / Alamy / Profimedia

Može li česta upotreba dezinficijensa za ruke oštetiti kožu? Njemački stručnjak Johannes Knobloch, šef odjela za higijenu Sveučilišnog medicinskog centra u Hamburgu odgovara niječno

On tvrdi da je povećana upotreba dezinficijensa za ruke otkako je počela pandemija koronavirusa potpuno bezopasna te da bi samo u rijetkim slučajevima bakterije mogle postati otpornije na dezinfekcijska sredstva - ne i imune, ističe, samo nešto otpornije.

'No takva pojava nije zamijećena kod virusa', rekao je Knobloch.

Osnovni sastojak većine dezinficijensa je alkohol. 'Nema dokaza da to na bilo koji način stvara rezistenciju bakterija i virusa'. 

Štoviše, radi se o proizvodima koji su dermatološki ispitani, iznimno se dobro podnose i neće uzrokovati reakciju kože. 

Otprilike 15.000 zaposlenika u Sveučilišnom medicinskom centru u Hamburgu svakodnevno ih koristi, medicinske sestre i do četrdesetak puta u smjeni. 

'Iznimno se rijetko događaju neke netolerancije ili alergijske reakcije, a i tada je to uglavnom posljedica aromatičnih ili dodataka za ovlaživanje', kaže njemački stručnjak.

Kirurzi, pojašnjava Knobloch, prije operacija dezinficiraju ruke tri minute. 'Oni doslovno natapaju kožu alkoholom i pritom nema nikakvih posljedica'.. 

Napominje i da je dezinficiranje ruku alkoholom vjerojatno 'prijateljskije' prema koži od prečestog pranja sapunom. 

I njemačko dermatološko društvo savjetuje da je za kožu bolje koristiti dezinficijens nego sapun, nakon čega bi bilo idealno namazati ruke kremom. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!