ISKORISTITE IH

Ne znate što sa šljivama? Ovaj brzi kolač nije težak za pripremu, a divnog je okusa

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 30.08.2022 12:39
  • Objavljeno 30.08.2022 u 12:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Sezona je šljiva, voća koje osim što je vrlo ukusno, ima i nevjerojatna nutritivna svojstva

Uz sve nijanse okusa koje nam nudi ovo voće, šljive pospješuju rad crijeva i imaju laksativno djelovanje. Dobro su poznate zdravstvene prednosti šljiva pa tako ovo voće ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Možemo ih konzumirati svježe, sušene, kao dodatak slanim jelima, ili u prefinim džemovima, želeima, kremama...

Unatoč tome što sadržavaju šećer niskokalorične su: 100 grama šljiva ima samo 240 kalorija.

I vrlo su zdrave. Pomažu u borbi protiv anemije zbog visokog udjela željeza, imaju antioksidacijsku moć, jačaju imunološki sustav, indicirani su za poboljšanje crijevnih tegoba i zaštitu od kardiovaskularnih problema te im se pripisuju depurativna svojstva.

Trebate li još koji razlog za konzumiranje šljiva?

Ako ste ljubitelj šljiva, evo brzog recepta koji će vas oduševiti:

Sastojci:

  • 180g brašna
  • 80g šećera + jedna velika žlica za posipanje
  • prašak za pecivo
  • malo korice limuna za aromu
  • 2 jaja
  • vanilija
  • 4 velike žlice mlijeka
  • 125g jogurta
  • 85g maslaca rastopljenog
  • 300g šljiva
  • ¼ šalice suncokretovog ulja

Priprema:

U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Polovicu opranih šljiva, kojima ste prethodno uklonili koštice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da potonu na dno.

Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovicu šljiva. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 40-45 minuta.

Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu. I u slast!

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!