SENZACIONALNA OTKRIĆA

Nećete vjerovati što sve bebe razumiju!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2013 12:54
  • Objavljeno 13.03.2013 u 12:54
djeca bebe

djeca bebe

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Već su neka prijašnja ispitivanja pokazala da su bebe naklonjenije ljudima koji se ponašaju ljubazno, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da bebe prepoznaju nedruštveno ponašanje pojedinaca

Znanost svako malo otkriva nevjerojatne činjenice o bebama. Dugo smo mislili da bebe gotovo ništa ne znaju, ali istraživanja pokazuju da jako griješimo. Tako najnovije istraživanje otkriva da bebe već u dobi od devet mjeseci razlikuju prijatelje od neprijatelja.

Već su neka prijašnja ispitivanja pokazala da su bebe naklonjenije ljudima koji se ponašaju ljubazno, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da bebe prepoznaju nedruštveno ponašanje pojedinaca za koje su svjesni da su odvojeni od njih. 'Već u dobi od devet mjeseci bebe promatraju svijet i pokušavaju otkriti tko im je prijatelj, a tko neprijatelj. Odluku o različitosti između tih sviju skupina bebe donose na osnovi uočavanja sličnosti i razlika', istaknula je profesorica Kiley Hamlin sa sveučilišta British Columbia koja je i provela istraživanje.

Dobiveni rezultati ukazuju na to da djeca osjećaju nešto poput zadovoljstva kad vide da osoba koja im se ne sviđa ima probleme. 'Bebe vrlo rano razvijaju svojevrsno razumijevanje socijalnog ponašanja te prepoznaju da je neprijatelj njihova neprijatelja, zapravo njihov prijatelj. To je ponašanje vrlo slično onome koje imaju odrasle osobe', objasnio je Hamlin.

Ova otkrića bacaju novo svjetlo na svijet beba. Dok odrasli misle da njihovi mališani ništa ne razumiju, bebe zapravo razvijaju sposobnosti koje su vrlo slične onima odraslih ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!