ODLIČNA IDEJA

Ne znate što s ostatkom pirea? Pretvorite ga u ukusne popečke koji se tope u ustima

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 09.12.2020 15:58
  • Objavljeno 09.12.2020 u 14:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: foodanddrinkphotos.com / Food and Drink Photos / Profimedia

Ostaci pirea od krumpira obično završe u smeću, no postoji sjajan način da ih iskoristite i pretvorite u ukusan obrok koji može biti slastan prilog ili užina

Potrebni sastojci:

  • pire krumpir
  • sir cheddar
  • brašno
  • prašak za pecivo
  • mlaćenica
  • začini (ružmarin, kadulja, majčina dušica)
  • maslac

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na oko 200 C, a za to vrijeme usitnite malo maslaca - najbolje ga naribajte kako biste dobili tanke niti, a zatim stavite u zamrzivač.

Naribajte i malo sira - možete koristiti bilo koji tvrdi sir koji volite, a odličan je za ovaj recept cheddar jer će popečcima dati finu aromu (naribajte otprilike oko 3/4 šalice).

U velikoj zdjeli umutite oko 2⅓ šalice univerzalnog brašna, nešto soli i žlicu praška za pecivo. Sitno nasjeckajte začine toliko da dobijete dvije žlice (to može biti npr. ružmarin, kadulja i majčina dušica, a poslužit će i vlasac, peršin ili kopar).

Ohlađenom, naribanom maslacu dodajte suhe sastojke i lagano miješajte dok se sve ne izjednači. Zatim dodajte šalicu ostataka pire krumpira i nastavite lagano miješati te dodajte sir.

Rukama u sredini napravite udubinu i napunite je s ¾ šalice mlaćenice. Polako miješajte sastojke dok se ne formira tijesto. Okrenite tijesto na pobrašnjenu površinu i uz pomoć npr. ruba čaše napravite kružiće.

Stavite u posudu za pečenje i premažite mlaćenicom, a na vrh dodajte malo sira, začinskog bilja i crnog papra.

Pecite 20-25 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!