TEŠKO JOJ JE ODOLJETI

Ova slatka pletenica odlična je čak i za doručak, a vrlo je jednostavna za pripremu

08.12.2020 u 20:47

Bionic
Reading

Malo brašna, mlijeka, kvasca i jedno jaje potrebno vam je da zamijesite ovu slasnu pletenicu koja će se izvrsno slagati s kakaom i šećerom, grožđicama ili u ovom slučaju s cimetom i pistacijom. Idealna je za hladne zimske dane kad se zaželite nečeg slatkog, a možete je poslužiti i kao doručak

Sastojci

  • 500 brašna
  • 1 jaje
  • 60 g pistacia
  • 80 g maslaca
  • 160 g šećera
  • 2 žličice šećera
  • 1,8 dl mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. U posudu dodajte brašno, suhi kvasac, jaje, šećer i rastopljeni maslac. Promiješajte rukom pa umijesite tijesto dodajući postepeno mlijeko.

2. Kad dobijete glatku smjesu, prebacite na radnu ploču, pobrašnite i još kratko mijesite dok ne formirate kuglu.

3. Tijesto prebacite natrag u posudu, nauljite ga, prekrijte prozirnom folijom pa pustite da se diže na toplom dva sata.

4. Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik te ga premažite s malo maslaca.

5. Tijesto posipajte s malo šećera, cimeta i pistacija (krupno rezanih) te ga zarolajte po dužini.

6. Tako zarolano tijesto odrežite nožem po dužini pa ih isprepletite u pletenicu, a krajeve spojite u krug.

7. Prebacite pletenicu na lim prekriven papirom za pečenje i pustite da odstoji tako još sat vremena.

8. Pecite u pećnici na srednjoj rešetki 30 minuta na 180 stupnjeva. Prije posluživanja pletenicu posipajte šećerom u prahu.

U slast!