lagano i fino

Slatki klasik za sive dane: Recept za mramorni kolač vratit će vas u djetinjstvo

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 08.12.2020 14:09
  • Objavljeno 08.12.2020 u 14:09
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: B Aldridge / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas vam donosimo jako jednostavan recept za vječni slatki klasik - mramorni kolač, i to iz kuharice pariškog slastičara Cyrila Lignaca. Ova neizostavna slastica iz gastro repertoara naših majki i baka već s prvim zalogajem baš poput Proustovih madeleinea vraća u djetinjstvo

Potrebni sastojci:

Za svijetli dio

  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 130 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 5 žumanjaka
  • 70 ml vrhnja za šlag
  • 100 g brašna
  • 2 g praška za pecivo

Za smeđi čokoladni dio

  • 65 g tamne čokolade
  • 30 g maslaca
  • 4 žumanjka
  • 110 g šećera
  • 70 ml vrhnja za šlag
  • 90 g brašna
  • 2 g praška za pecivo

Priprema

Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. Pećnicu zagrijete na 180 ° C. Prije nego krenete s izradom svjetlijeg dijela, rastopite čokoladu na pari. U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vaniliju i vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Zatim dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te miješajte između svakog tog koraka.

Tamnija smjesa

U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Smjesi dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te dobro izmiješajte. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte da smjesa bude jednake boje. U pripremljeni kalup prvo izlijte pola svijetle smjese, pa zatim cijelu čokoladnu smjesu i završite s ostatkom svijetle. Pomoću silikonske špatule prošarajte smjesu i stavite peći 30 minuta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!