VEČER OBRTA I GLAZBE

Ne propustite 'Krafteraj' u zagrebačkom Booze & Blues baru

20.11.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Svatko je kovač svoje sreće, ali sve su rjeđi kovači svojih noževa. Jednoga od rijetkih preostalih u Hrvatskoj, skupa s izlagačem Duškom Ilijevićem koji stoji iza imena Sentimental bikes, vidjet ćemo na djelu u srijedu, 25. studenog od 20 sati, na prvoj večeri Krafteraja, novog projekta koji su pokrenuli Jack Daniel's i Booze & Blues bar u Zagrebu. Ambasador projekta je poznato TV lice Đelo Hadžiselimović

Krafteraj je zamišljen kao večer malih obrtnika, majstora gotovo zaboravljenih zanata, koji svoju vještinu predstavljaju u jedinstvenoj atmosferi kluba uređenog u tradicionalnom američkom stilu. Uz dobru glazbu i čašicu Jack Daniel'sa, jedna od dvije zvijezde prve večeri Krafteraja bit će Karlo Ban iz Zagreba, majstor kovač koji izrađuje vrhunske kovane noževe.

Karlo se kovanjem noževa kao hobijem bavi od 2001. godine, a od 2010. profesionalno. 'U samom početku više sam nasumično lupao po komadu čelika, nego što je to bilo pravo kovanje, ali želja za znanjem je bila tolika da sam napustio sve tadašnje hobije i želje za izlascima, jer sam našao sebe u fascinaciji čelikom', kaže Karlo, kojem u izradi vrhunskih kovanih noževa pomaže i to što je inženjer strojarstva.

Drugi i jednako zanimljiv izlagač je Duško Ilijević koji stoji iza projekta Sentimental bikes, a čije čarobne ruke za klijente stvaraju u potpunosti personalizirane bicikle i motocikle. 'Izrada Sentimental bikea po meni je već sad relativno jednostavan proces. S klijentom prvo napravimo skicu, i to na 'old school' način bez ikakve kompjuterske grafike, olovkama i bojicama na papiru. Sentimental bikes kupuju ljudi koji se vole osjećati viđeno i koji cijene unikatne proizvode', naglasio je Duško, školovan i zaposlen kao waldorfski odgojitelj. Nakon Karla Bana i Duška Ilijevića, Booze & Blues bar svakog će mjeseca na adresi Tkalčićeva 84 predstavljati po jednog novog obrtnika koji svoju vještinu, strast i znanje pretvara u proizvode kakvi mogu nastati samo radom ljudskih ruku. Nakon predstavljanja posjetitelji Booze & Blues bara moći će uživati u nastupu vrhunskih glazbenika.