ŠTO ČINITI

Navike zdravih žena koje morate slijediti

10.12.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Ima nekih stvari koje određuju koliko ćete zdravi biti ili barem utječu na to koliko ćete i u kojoj mjeri biti otporni, poput genetike, biologije, životnih okolnosti, stila života, dostupnosti medicinskih usluga

No neke stvari utječu na kvalitetu života u zdravlja i definitivno pomažu poboljšati i zadržati ga. Neke pak navike imaju direktan i mjerljiv utjecaj na tijelo i um stoga ih treba prigrliti i primijeniti i u vlastitom životu.

Evo nekih navika zdravih žena.

Zdrave žene njeguju prijateljstva
Studija objavljena u studenome otkrila je kako žene oboljele od raka dojke, koje se osjećaju socijalno izolirano, imaju više šanse da preminu za razliku od onih koje imaju čvršće veze. Druga pak studija otkrila je kako žene s rakom jajnika koje su imali posebnu socijalnu podršku imaju manju razinu proteina povezanih s agresivnim tipovima bolesti.

Nijedan stručnjak ne poznaje njihovo tijelo bolje od njih samih
Nijedan doktor ili medicinska sestra ne poznaju bolje njihova tijela od njih samih. I kada uoče neke nepravilnosti, odmah idu na pregled. Jednom mjesečno pregledavaju grudi, prate svoj menstrualni ciklus, pregledavaju madeže i uočavaju bilo kakve druge neuobičajene simptome.


Uzimanje lijekova shvaćaju ozbiljno
Jedno istraživanje je pokazalo kako su kada su lijekovi u pitanju žene gore od muškaraca. Prekidaju terapiju zbog zaboravljivosti, skupoće i drugih razloga. Zdrave žene znaju da bilo kakvu terapiju treba shvatiti ozbiljno i svjesne su ozbiljnih problema i komplikacija koje mogu nastati zbog svojevoljnog prekidanja.

Cijene san
San je osnovna ljudska potreba. No zdrave žene znaju kako je kvalitetan san bez ometanja elektroničkih uređaja, mobitela, ključan i važan za zdravlje uma i tijela i čine sve kako bi se dobro naspavale.

Imaju sjajan seks u paru i solo
Seks nije dobar samo zbog zadovoljstva, nego jača imunitet, snižava krvni tlak, jača mišiće. Orgazam, pokazala su neka istraživanja, dobro utječe na mozak jer krv tjera u sve njegove dijelove.

Našle su način vježbanja koji im odgovara i prakticiraju ga
Biti tjelesno aktivan važan je dio zdravog života, a istraživanja pokazuju da mora postojati konstanta. Zdrave žene znaju da je imperativ naći program vježbanja koji im odgovara i držati ga se.

Jedu sukladno godinama ili fazi u kojoj se nalaze

Razmišljaju o tome što je u određenom razdoblju potrebno tijelu. Kada su trudne, uzimaju, pored ostalih nutrijenata, dovoljno folne kiseline, a kada su starije, osiguravaju svom tijelu više kalcija.

Paze što stavljaju na sebe
Koriste kozmetiku koja ne sadrži opasne sastojke, gledaju sastav, koriste prirodne preparate. Znaju čitati sastav i upute i oprezne su pri kupnji novih proizvoda.

Nanose kreme za sunčanje i paze na kožu
Najbolji način za sprečavanje starenja kože je korištenje zaštitne kreme, savjetuju neki dermatolozi. Osim toga štite kožu od oštećenja i melanoma.