ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT

Napokon otkrivena tajna mediteranske prehrane

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2013 15:19
  • Objavljeno 20.04.2010 u 11:21
maslinovo ulje hrana

maslinovo ulje hrana

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Zašto je mediteranski način prehrane toliko zdrav? Odgovor na to pitanje dalo je najnovije istraživanje koje pokazuje da mediteranski način prehrane sprečava upalne procese u tijelu

Konzumiranje velikih količina maslinova ulja, povrća i ribe blokira određene gene koji u tijelu uzrokuju upalne procese, a koji mogu rezultirati raznim bolestima poput srčanih.
Mediteranski način prehrane odavno je na glasu kao vrlo zdrav. Uključuje puno maslinova ulja, ribu, voće i povrće te umjerene količine tjestenine i crvenoga mesa.

'Napokon smo otkrili vezu između upalnih procesa i prehrane. To je čvrst dokaz da prehrana snažno utječe na zdravlje čovjeka. Uočili smo da mediteranski način prehrane sprečava djelovanje gena koji su odgovorni za upalne procese u tijelu. Takvi upalni procesi znaju dovesti do ozbiljnih bolesti', istaknuo je Francisco Perez-Jimenez, profesor na španjolskom sveučilištu Cordoba koje je provelo istraživanje.

Nakon ovih otkrića, stručnjaci još čvršće zagovaraju mediteranski način prehrane koji, osim što je zdrav, pridonosi i izgradnji vitke linije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!