MEDITERANSKA POSLASTICA

Namirnica posebne boje koju obožavaju svjetske kuhinje

29.08.2016 u 07:02

Bionic
Reading

Mnogi zaziru od patlidžana jer se pribojavaju njegova gorkog okusa, ali kada jednom probate to specijalno ljubičasto povrće, shvatit ćete da je vrlo ukusno. Za početnike su možda najbolje kombinacije u raznovrsnim receptima, od onih s mesom do musaka ili prefinih dodataka poput mozzarelle

Patlidžan svojim izgledom podsjeća na povrće poput tikvica ili krastavaca i zapravo ima neke poveznice, kao što je visok udio vode – 90 posto. Zbog toga nema puno kalorija, ali ima vlakna i ostale važne nutrijente zbog kojih ćete tijelu osigurati zdravlje i energiju. Uz bogatstvo vode, obiluje celulozom pa je idealan za bolji rad probavnog sustava. Osim toga, pektin u patlidžanu snižava kolesterol, a kalij čuva srce. Općenito, njegov odličan utjecaj na zdravlje krije se u bioflavonoidima, a u sebi ih kriju namirnice ljubičaste, plave i crne boje.

Možete preskočiti soljenje prije pripreme ako ga ne pržite

Mnogi patlidžane prije kuhanja sole kako bi iz njih izvukli višak vode i gorčine. No, kod većine patlidžana uzgojem je uklonjen taj gorki okus pa je tako i soljenje nepotrebno, kaže Claire Saffitz, urednica u kulinarskom magazinu Bon Appetit. Ipak, prema staroj kulinarskoj tradiciji, ploške se sole kod prženja jer patlidžan tada manje upija ulje.

Kako ih odabrati i čuvati

Zreli patlidžani izgledaju kao na fotografijama u magazinu - s čvrstom i sjajnom kožom. Poput tikvica i sličnog povrća, nije dobro ako imaju smeđe mrlje ili im je na dodir kora jako mekana. Možda je najbolje birati komade srednje veličine, a ako imaju manje sjemenki, znači da će biti i manje gorki.

Osim što ih nije potrebno prethodno soliti, ne trebaju se čuvati u hladnjaku. Tu smo naviku naslijedili od starijih ukućana, ali ispostavilo se da povrće s tropskim i suptropskim porijeklom ne treba biti na hladnom, već mu odgovaraju sobne temperature.

Recepti za jela s patlidžanima

Budući da se, primjerice, u arapskoj i marokanskoj kuhinji patlidžani često rade kao umaci ili namazi za predjelo, tako ste sigurno čuli za baba ganuš koji se priprema od pečenih patlidžana, češnjaka, limunova soka i umaka tahini. Talijani ih, pak, vole slagati u redove pa pripremiti kao musaku. Jednako se često patlidžan koristi u salatama, ali može se i ispeći na roštilju s drugim povrćem. Ljubitelji mesa ne moraju biti zabrinuti jer patlidžani se odlično slažu s puretinom, govedinom ili janjetinom.

Među jednostavnim receptima su kombinacija mozzarelle s patlidžanima ili brodići punjeni povrćem, a uz nekoliko ključnih sastojaka poput češnjaka, svježeg bosiljka i maslinova ulja ne možete pogriješiti.