ODUŠEVLJENI TURIST

Nakon ovog stranci će poludjeti za Zagrebom

18.08.2014 u 09:37

Bionic
Reading

Stranci su oduševljeni Hrvatskom, a svake godine strani novinari očarani ljepotama naše zemlje uglavnom opisuju otoke i gradove na Jadranu. Ovaj put perom Preetija Verme Lala za Deccan Herald opjevan je Zagreb, grad koji, kako kaže, oduševljava svojim dramatičnim pričama, gastronomijom i povijesnim osobama

Oduševljen je ljepotom licitarskog srca, a kaže da ga je zatekla i komplicirana hrvatska gramatika, dijakritički znakovi, pa je, iako je uživao u tradicionalnim zagorskim štruklima, pozvao sve čitatelje da u jednom dahu probaju reći 'kuhani štrukli' i 'pečeni štrukli'.

Štrukle je jeo u hotelu Esplanade, izgrađenom 1925. za putnike Orient Expressa, vlaka koji je vozio između Pariza i Istanbula. U restoranu poznatog hotela jela je i Elizabeth Taylor, kraljica Elizabeta II i Vivien Leigh.


Na svom putovanju zagrebačkom povijesti 'upoznao' je i Milku Trninu, hrvatsku sporanisticu blagoslovljenu glasom slavuja. Neki smatraju, kaže autor članka, da je poznata čokolada Milka dobila ime upravo po hrvatskoj sopranistici. Milka Trnina je naime 1901, u vrijeme kada je Carl Russ-Suchard pokrenuo proizvodnju čokolade, bila vrlo poznata.

Tajanstvene tajne Griča, priče o vješticama, borbi, sunce koje prolazi kroz lipe, potom mjesečina nad starim gradom  - sve je to oduševilo autora teksta.

Spominje, naravno, i veliku Mariju Jurić Zagorku, prvu hrvatsku novinarku i jednu od najvažnijih spisateljica preminulu 1957.

Na Gornjem gradu gledao je i predstavu te bio oduševljen njome. Žena je izgledala predivno, piše, a zavidne žene cinkale su je i suđenje 'vještici' je počelo. Onomatopejski zvuk konjskih kopita, opisuje, muškarac s crvenim plaštem galopira na konju i spašava ženu koja je trebala biti spaljena. Uzdah olakšanja u gledalištu.

Autor članka sjedio je ispod plinske svjetiljke i, kaže, zagrizao u srce, slatko, divno srce. Crveno srce Zagreba. Licitarsko srce.