PUPA FRANCA

Nakit iz snova Mateje Pavle Rajšek Hrestak: 'Tradicionalno ne mora biti dosadno'

15.03.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Njezine narukvice i ogrlice su nevjerojatno mekane i udobne za nošenje, lako kombinirane i nosive u svim prigodama. Dolaze u različitim bojama ili kombinacijama više boja i vrlo su neobične, simpatične i drukčije od mnogo toga što smo do sad imali prilike vidjeti na tržištu a tiče se modnih dodataka. Matea Pavla Rajšek Hrestak od malena je znala da upravo u umjetnosti leži njezin životni put, a upravo su njezine bajkovite kreacije privukle našu pozornost

Zagrepčanka Matea Pavla Rajšek Hrestak nakon završenog studija modnog dizajna na TTF-u u Zagrebu, zaposlila se kao dizajner/dekorater izloga i prodajnih prostora za trgovački lanac gdje je radila devet godina. Potreba za slobodom izražavanja je, kaže, oduvijek postojala, a na kraju prevagnula i potaknula je na pkretanje vlastitog brenda simpatičnog naziva 'Pupa Franca'. Paralelno s time, profesionalno se usavršavala na raznim seminarima i radionicama. Ovog proljeća slavi šest godina 'službenog' djelovanja i priprema, najavljuje, puno iznenađenja. U razgovoru nam je zanimljiva dizajnerica koja život dijeli sa suprugom Hrvojem i 3-godišnjom kćeri Agatom, otkrila što sve osim svog bajkovitog nakita izrađuje, koje tehnike koristi i kako se time počela baviti.

Kako se kod vas rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?

Ručni rad oduvijek je bio kanal kroz koji sam najbolje mogla izraziti vlastitu kreativnost. Kao mala bila sam okružena ljudima koji su vlastitim rukama stvarali mala umjetnička čuda. Baka je radila najdivnije šešire, tete su štrikale, heklale, tkale, stric je slikao, sestra crtala... Već tada me fascinirao rad rukama i sve što one mogu. Bilo je tu puno lutanja, traženja onog pravog načina izražavanja, kroz odjevne predmete, modne dodatke, instalacije, dekorativno oblikovanje... onda je kliknulo... Nakit koji sam u potpunosti mogla isplesti, isheklati, oblikovati. Volim ručni rad, sam proces rada i sve što od njega može nastati. Volim ideju da je svaki komad nakita mali unikat, neponovljivi, jedinstveni potpis autora.

Sjećate li se kako je izgledao prvi komad nakita koji ste napravili?

Osim onih uobičajenih dječjih ogrlica od poljskog cvijeća, prvi konkretni komad nakita bila je ogrlica naziva 'Sea Hunt', napravljena od ribarske mreže, konopa, bijelih perli koje asociraju na bove, metalnih dodataka s morskim motivima i heklanim minijaturnim brodskim bokobranom ispunjenim cvijetovima lavande.

Koje tehnike praktikticirate pri izradi i gdje ste ih naučili?

Najčešće je to heklanje u kombinaciji s makrameom te manipulacijom žice. Tehniku makramea me naučila sestra, a temelje štrikanja i heklanja naučila sam od svoje sada pokojne tete od koje sam dobila svoj prvi hobby set za ručne radove. Daljnji razvoj u spomenutim tehnikama bio je kroz razne knjige, priručnike i tutoriale te savjete stručnjaka na tom području.

  • +27
Pupa Franca Izvor: Promo fotografije / Autor: Pupa Franca

Postoji li neki baš posebni materijal s kojim najviše volite raditi?

Pamuk. Volim ga jer je ugodan za nošenje, mekan i podatan za pletenje, dobro prijanja uz podloge s kojima najčešće radim i pruža cijelu paletu boja i beskonačne kombinacije.

Što biste izdvojili kao svoj zaštitni znak?

Možda ideju da tradicionalno ne mora biti dosadno. Da tradicija može preživjeti nove tehnologije i biti sastavni dio suvremenog života u nekom novom obliku.

Kako biste u dvije riječi opisali svoje kreacije?

Tradicionalno u suvremenom...

Je li za vas izrada nakita hobi ili posao?

Prije je to možda i bio hobi. Hobi je spletom okolnosti prerasao u posao koji je postao moj životni poziv. Izrada, bilo nakita, modnih dodataka ili dekorativnih predmeta, nešto je što zapravo oduvijek radim, što se provlačilo kroz cijeli moj život da bi konačno isplivalo na površinu kao jedini smisleni nastavak umjetničkog djelovanja.

Ima li ime brenda neko posebno značenje i kako ste došli do njega?

Sve vezano uz moj rad ima neko značenje i neku priču pa tako i naziv brenda. Pupa Franca je bio moj nadimak u obitelji dok sam bila još malena. Dali su mi ga roditelji koji su mi govorili kako uvijek sve svoje hobije nosam svuda sa sobom kao Pupa Franca. A po narodnoj predaji Pupa Franca je bila žena sa područja Međimurja, beskućnica koja je sve svoje stvari nosila kamo god bi išla. I danas je tako... kamo god putujem, 'Pupa Franca' ide samnom!

Gdje (ili kako) dobivate inspiraciju za nove radove?

Nova inspiracija je nekad novo klupko konca, nova nijansa boje, neki detalj iz prirode, grana, list, tekstura, more, planina, igra s djetetom, neki uporabni detalj, primjerice kopča koja se koristila za bunde bila je inspiracija za 'Hook&Eye' kolekciju ogrlica s predimenzioniranim kopčama. Ponekad se nova ideja rodi iz potrebe, recimo neki novi komad odjevnog predmeta kojem treba baš neka malo drugačija ogrlica ili pak 'Bookworm Bookmark' oznaka za čitanje knjiga u obliku knjiškog crva.

Koji vaš uradak ima titulu vama najdražeg? I zašto?

Svaki rad mi je drag jer zaista uživam u svakom aspektu procesa rada, ali ako baš moram izdvojiti... To bi bili broš 'Paulina, the sleepy grasshopper', inspiriran skakavcima koje baš nekako volim i ogrlice iz kolekcije 'Flexion' jer su beskrajno zabavne za nositi pošto mogu mijenjati oblik pa tako zapravo svaki put nosite drugačiju ogrlicu.

Koliko je po vašem mišljenju nakit važan kad je riječ o stilu jedne dame?

Nakit može upotpuniti već lijepu odjevnu kombinaciju ili pak dosadnu podići na jednu novu razinu i biti zvijezda outfita. Volim takav nakit, koji mijenja, izaziva reakciju, razvedrava, iskače iz monotonije. Za mene je nakit onaj detalj koji čini promijenu, kao začin za hranu, 'final touch'.

Koliko se ručni rad vraća u modu? Cijeni li se kod nas?

Čini mi se da se ručni rad ponovo počeo provlačiti kroz trendove, no ipak, iz vlastitog iskustva, čini mi se da je još uvijek bolje prihvaćen van HR i da su stranci spremni više eksperimentirati s modom tog tipa i žele nositi/posjedovati unikatni ručni rad.

Što biste savjetovali dami koja je u potrazi za cool modnim dodatkom? Na što treba obratiti pozornost?

Prije svega, to bi trebao biti modni dodatak s kojim će se ona osjećati ugodno, koji ju neće sputavati i koji će na neki način moći izraziti njezinu osobnost i kojeg će znati nositi, kombinirati.

Ako želimo neki od ovih predivnih komada nakita za sebe ili dragu osobu, gdje ih možemo potražiti?

Prodaja je trenutno putem interneta. Sve informacije o nakitu i ostalim proizvodima dostupne su putem web stranice www.pupafranca.com, a svakako mi se svi zainteresirani mogu obratiti i osobno putem maila ili društvenih mreža za sva dodatna pitanja.

Koji je vaš omiljeni komad nakita? Što vi najčešće nosite?

Najčešće nosim broševe. Obožavam broševe, bilo kakve. Podsjećaju me na baku koja ih je uvijek nosila. Svoje nosim na raznim odjevnim predmetima, haljinama, običnim majicama, košuljama ili pak kaputu ili šalu.

Što još radite osim izrade nakita?

Osim nakita radim i razne dekorativne predmete pod nazivom 'Bare necessities'. Tu se mogu naći 'Bookworm Bookmarks', mali knjiški crvi za označavanje stranica u knjigama, blagdanske dekoracije, aromatične kugle.Također, tu su i heklani i štrikani šalovi te heklane kravate.