BEZ UČINKA

Najveće zamke niskokalorične hrane

12.09.2013 u 07:42

Bionic
Reading

Namirnice s niskim udjelom kalorija nisu nužno uvijek najbolji izbor. Kada je riječ o borbi protiv bolesti i održavanju zdravlja, kvaliteta kalorija nerijetko je važnija nego sama količina koju unosite u organizam. Osim toga, ako želite smršavjeti, ponekad upravo niskokalorične namirnice mogu biti kriv izbor

Nisko kalorična zamka: krekeri
Bolji izbor: orašasto voće

Kada usporedite 129 kalorija koliko sadržava otprilike šest krekera od cjelovitih žitarica sa 185 kalorija nezasoljenih oraha koliko sadržava 14 polovica, prva opcija čini se boljom. No razmislite još jednom: orašasto voće ima korisne masne kiseline omega-3 koje javljaju mozgu da je tijelo sito, a u krekerima se nalaze ugljikohidrati koji mogu imati sasvim suprotan učinak. I dok i krekeri i orašasto voće imaju proteine i vlakna, orašasto voće ne sadrži natrij, sastojak koji je itekako korisno srezati u prehrani zbog zdravlja i sprečavanja napuhnutosti, piše Huffington Post.

Niskokalorična zamka: pileća prsa
Bolji izbor: pileća leđa i hrbat

Za mizernih 34 dodatnih kalorija, 85 grama tamnog pilećeg mesa dat će vam veću količinu željeza koje sprečava anemiju, nego jednaka količina pilećih prsa. I ne brinite oko zasićenih masti; u tamnom mesu ima tek jedan gram više zasićenih masnoća nego u bijelom. Osim toga, malo masnoća bolje će vas zasititi i spriječiti brzo pojavljivanje osjećaja gladi.

Niskokalorična zamka: nemasni smrznuti jogurt
Bolji izbor: sladoled od kokosovog mlijeka

Smrznuti jogurt baš i nije tako dobar izbor kao što većina misli. Većina zamrznutih jogurta ima visok udio šećera te malu količinu masti; ta kombinacija vrlo lako će vas ostaviti nezasitnima. Na kraju biste vrlo lako mogli pojesti cijeli paket i utrpati u sebe i do 700 kalorija. Umjesto da se natrapate smrznutim jogurtom koji u sebi vjerojatno sadrži i nezdrave kemikalije, žudnju za slatkim radije zadovoljite sladoledom od kokosova mlijeka.

Niskokalorična zamka: nemasno kiselo vrhnje
Bolji izbor: avokado

Stavljanje nemasnog kiselog vrhnja na fajitu može izgledati kao dobar izbor, no činjenica je da kiselo vrhnje pruža jako malo hranjivih sastojaka, osim 12 posto dnevne preporučene doze kalcija. Za dodatnih 40 kalorija i šest grama masti po četvrtini šalice, avokado daje i bonus u obliku antioksidansa, vlakana i kalija, minerala koji pomaže u kontroli krvnoga tlaka.

Niskokalorična zamka: marmelada
Bolji izbor: maslac
od kikirikija
Nešto napravljeno od brzo apsorbirajućeg škroba, šećera i malo proteina, što će vrlo brzo podignuti šećer u krvi, nakon čega će vrlo brzo nastupiti osjećaj gladi i umora, baš i ne zvuči kao zdrav izbor. Zbog toga, umjesto marmelade, radije birajte maslac od kikirikija. Premda ima gotovo dvostruko više kalorija nego marmelada, proteini i zdrava ulja će vas zasititi i zadržati razinu energije.

Niskokalorična zamka: nemasni sir
Bolji izbor: punomasni sir

Oko 30 grama sira cheddara ima oko 65 kalorija više i 7,5 više masti po gramu od nemasnog cheddara. No prilikom izbora prehrambenih namirnica na masti ne treba gledati kao na neprijatelje. Sir ima jednake dijelove proteina i masti, savršenu kombinaciju za utažavanje gladi. Ako kombinirate nemasni sir s namirnicama kao što su grožđe, postoje velike šanse da ćete imati probavnih tegoba. No ako voće kombinirate s punomasnim sirom, utažit ćete glad te dulje ostati siti.