Tradicionalni tiramisu, sa svojim intenzivnim okusom koji potječe od likera od kave, espresa i kakaa, oduvijek je bio savršen završetak večere. Međutim, za one koji žele nešto laganije i osvježavajuće, limoncello tiramisu predstavlja savršenu alternativu
Ova raskošna slastica donosi dašak Mediterana u vaš dom. Umjesto klasičnih sastojaka, ovaj recept koristi limoncello liker koji piškotama daje citrusnu aromu, dok je bogata krema napravljena od kombinacije mascarpone sira, tučenog vrhnja i limun kreme. Svaki sloj ove slastice odiše svježinom limuna, stvarajući desert koji je istovremeno kremast i osvježavajući.
Za završni dodir, kolač je ukrašen mrvicama macarons kolačića keksa i kandiranom limunovom koricom, što dodatno naglašava njegovu eleganciju i citrusni karakter. Ovaj limoncello tiramisu savršen je izbor za proljetne i ljetne dane, ali i za svaku prigodu kada želite ostaviti poseban dojam na goste.
Potrebni sastojci:
Preljev
- 120 g šećera
- 60 ml vode
- 2 žlice limoncella
Limun krema:
- 300 g šećera
- 45 g kukuruznog škroba
- 360 ml hladne vode
- 3 velika žumanjka, lagano umućena
- 45 g maslaca, narezanog na kockice
- 120 ml limunovog soka
- 2 žličice naribane limunove korice
Krema za punjenje:
- 360 ml slatkog vrhnja za šlag
- 150 g šećera
- 225 g mascarpone sira
Za slaganje:
- 3 pakiranja (po 85 g) piškota, razdvojenih
- 4 macronsa, izmrvljeni
- Kandirana limunova korica, po želji
Priprema:
U malom lončiću zakuhajte šećer i vodu do vrenja. Kuhajte i miješajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte limoncello i ostavite sa strane.
Za limun kremu u drugom lončiću pomiješajte šećer i kukuruzni škrob. Umiješajte vodu dok smjesa ne postane glatka. Dovedite do vrenja te kuhajte i miješajte dok se ne zgusne, otprilike jednu minutu. Maknite s vatre.
Umiješajte malu količinu vruće smjese u žumanjke, a zatim sve vratite u lončić uz neprestano miješanje. Dovedite do laganog vrenja, kuhajte i miješajte još dvije minute. Maknite s vatre i umiješajte maslac. Nježno umiješajte limunov sok i koricu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturu bez miješanja.
U velikoj zdjeli istucite vrhnje dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte šećer i tucite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. U ohlađenu limun kremu nježno umiješajte mascarpone sir i tučeno vrhnje.
Na dno kalupa za torte promjera 23 centimetra s odvojivim dnom rasporedite trećinu piškota. Poprskajte trećinom sirupa i premažite trećinom kreme. Ponovite postupak još dva puta. Pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći. Pažljivo prođite nožem oko ruba kalupa da odvojite tortu. Uklonite obruč kalupa te pospite izmrvljenim macronsima i kandiranom limunovom koricom.