Blagdanski stol teško može proći bez efektnog deserta koji će izazvati uzdahe gostiju, a ova čokoladna rolada upravo je takav klasik ali u modernom izdanju
Čokoladni biskvit oblikovan u elegantnu roladu, bogata i sočna krema i svilenkasta čokoladna glazura čine desert kojem je teško odoljeti, osobito ljubiteljima intenzivnih kakao nota.
Za dodatni svečani dojam, rolada se može ukrasiti marcipan listićima u stilu božikovine i sitnim bobicama, stvarajući na tanjuru pravu malu zimsku bajku, idealnu za blagdanske večere i svečana okupljanja.
Potrebni sastojci:
- 5 velikih jaja, odvojeno (bjelanjci i žumanjci)
- 60 g glatkog brašna za kolače (ili običnog, prosijanog)
- 30 g kakaa u prahu
- 1/4 žličice soli
- 200 g šećera, podijeljeno
- 1/2 žličice vinski prašak za pecivo, 1 žličica limunovog soka ili octa
Krema:
- 1 i 1/2 žličice instant kave (granule)
- 240 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- 60 g šećera u prahu
Preljev/frosting:
- 75 g maslaca, omekšanog
- 250 g šećera u prahu
- 30 g kakaa u prahu
- 1 žlica skuhane, ohlađene kave
- 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 do 3 žlice mlijeka (2% m.m. ili obično)
Priprema:
Bjelanjke stavite u manju zdjelu i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Na dno namašćenog lima (otprilike 38 × 25 × 2,5 cm) stavite papir za pečenje pa i njega lagano namažite. Brašno, kakao i sol zajedno prosijte dvaput. U velikoj zdjeli miksajte žumanjke dok se ne lagano ne zgusnu. Postupno dodajte 100 g šećera, miksajući najvećom brzinom dok smjesa ne postane gusta i svijetlo žuta. Umiješajte smjesu s brašnom.
U bjelanjke dodajte kremu od vinski prašak za pecivo; čistim nastavcima miksajte srednjom brzinom dok se ne počnu stvarati mekani vrhovi. Postupno dodajte preostali šećer, po 1 žlicu, miksajući najvećom brzinom nakon svakog dodavanja dok se šećer ne otopi. Nastavite miksati dok ne dobijete mekane, sjajne vrhove. Umiješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka u smjesu sa žumanjcima, zatim pažljivo umiješajte i preostali snijeg. Smjesu istresite u pripremljeni lim i ravnomjerno rasporedite.
Pecite 12-15 minuta, dok površina na lagani dodir ne počne elastično odskočiti (nemojte prepeći). Ohladite 5 minuta. Biskvit zatim preokrenite na kuhinjsku krpu lagano posutu kakaom. Pažljivo odlijepite papir za pečenje. Zarolajte biskvit zajedno s krpom poput rolade, počevši od kraće strane. Ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
Za nadjev u zdjeli otopite granule instant kave u slatkom vrhnju; miksajte dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti šlag. Odmotajte biskvit pa nadjev ravnomjerno premažite po površini, ostavljajući oko 1 cm praznog ruba sa svih strana. Ponovno zarolajte biskvit, ovaj put bez krpe, pa odrežite krajeve. Prebacite roladu na pladanj, s rubom okrenutim prema dolje. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se dobro ne ohladi.
Za glazuru sve sastojke miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremu premažite preko cijele rolade. Vilicom povucite crte po površini glazure kako bi izgledala poput kore drveta. Držite u hladnjaku do posluživanja.