LIJEPE I OTPORNE

Najdraže ljetno cvijeće: Ovo su trikovi zbog kojih će pelargonije stalno cvjetati

10.04.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Pelargonije su godinama najpopularnije biljke za gredice i balkone i to s dobrim razlogom - dolaze u brojnim bojama i oblicima

Pelargonije, poznate po svojim raskošnim cvjetovima, ukras su svakoga vrta. Ove biljke brzo rastu, lako se održavaju, otporne su i ono najvažnije - puno i neprekidno cvjetaju od proljeća do jeseni.

Dobra je stvar to da ne morate biti stručnjak da bi vaše pelargonije cvjetale jer uspijevaju i početnicima u vrtlarstvu, potrebno je samo slijediti nekoliko savjeta. Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) točno znaju što je važno prilikom sadnje i njege, a evo njihovih savjeta:

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Kad je najbolje vrijeme za sadnju pelargonija?

Vjerojatno ćete poželjeti započeti sadnju na balkonu i terasi u prvim proljetnim danima, no budite oprezni jer pelargonije ne podnose dobro hladnoću. Sigurno ih je saditi samo kada su noći stalno bez mraza, a dnevne temperature redovito iznad 10°C. Ako ne možete čekati, budite spremni zaštititi ih od povremene hladnoće. Naprimjer, kada je vanjska temperatura niska, vašim će biljkama biti bolje na prozorskoj dasci, stalku na zidu kuće ili pod pokrovom, nego na balkonskoj ogradi na propuhu ili u posudi na hladnoj zemlji. Noću ih možete zaštititi od mraza vrtnom vunom, folijom s mjehurićima ili običnom plahtom. Ako ponovno jako zahladi i tijekom dana, svoje biljke privremeno smjestite u zaštićeni zatvoreni prostor. Zimski vrtovi, ostave ili garaže u kojima nema bojazni od smrzavanja prikladna su skloništa za hitne slučajeve, a idealno je ako imaju i dovoljno prirodnog svjetla.

Što trebate uzeti u obzir pri sadnji pelargonija?

Bilo da su u balkonskoj gredici, lončanici, žardinijeri ili visećoj košari, pelargonije se svugdje osjećaju kao kod kuće - pod uvjetom da imaju dovoljno prostora. Razmak između biljaka treba biti najmanje 20 centimetara, a visina posude ne smije biti manja od 18 centimetara. Prilikom sadnje koristite visokokvalitetni, prethodno pognojeni kompost. Ne zaboravite na dno posude staviti sloj drenaže da bi višak vode mogao otjecati iz posude. Na taj način spriječit ćete zadržavanje viška vode koja može uzrokovati truljenje korijena.

Koje je idealno mjesto za pelargonije?

Pelargonije su biljke osjetljive na svjetlost - najbolje se osjećaju na mjestima s puno svjetlosti, no dobro im je i na mjestima s djelomičnom sjenom. Ukratko, što više Sunčeve svjetlosti dobiju, to obilnije cvjetaju. Ako tek nabavljate sadnice pelargonija, kupite dobro razvijene biljke s puno pupova i gustim lišćem kako biste brzo uživali u puno cvijeća. Pelargonije vole vodu, ali ne i stalnu kišu, pa ih sklonite pod krov u slučaju da prognoza vremena najavljuje veće oborine. Sorte s velikim ili dvostrukim cvjetovima posebno vole biti pod krovom tijekom kišnih dana pa ih na vrijeme zaštitite.

Kako zalijevati pelargonije?

Pelargonije mogu pohraniti dosta vlage u listove i stabljike, pa im nekoliko dana bez vode nije problem. Međutim potrebno ih je redovito zalijevati da bi obilno cvjetale. Za vrlo vrućih ljetnih dana dobro je učiniti to ujutro i navečer. Kutije za spremnike i automatski sustavi za navodnjavanje mogu značajno smanjiti potrebe za zalijevanjem.

Kod grmolikih biljaka vlaga ponekad ne dopire do tla, čak ni po kišnom vremenu. Kako biste saznali treba li vašim biljkama vode, prstom provjerite vlažnost zemlje u koju su zasađene. Ako je topla i suha, odmah zalijte biljku. S druge strane, onima koji žive u predjelima gdje često pada kiša stručnjaci preporučuju da ne koriste stalno navodnjavanje jer pelargonije ne vole biti natopljene vodom. Savjet plus: kišnica ili odstajala voda idealna je za zalijevanje.

Kako pravilno gnojiti pelargonije?

Pelargonije trebaju puno hranjivih tvari. Trebali biste ih početi gnojiti otprilike četiri do šest tjedana nakon sadnje. Do tada su hranjive tvari iz zemlje često već potrošene, čak i kod prethodno pognojenog komposta. Za optimalnu prehranu jednostavno dodajte komercijalno gnojivo za cvjetnice u vodu jednom tjedno. Alternativno, možete koristiti štapiće za gnojivo. Traju otprilike dva do tri mjeseca.

Ako je pri sadnji korišteno gnojivo sa sporim otpuštanjem, možete produljiti vrijeme do prve prihrane. Koliko dugo, ovisi između ostalog o vrsti gnojiva te temperaturi i vlažnosti tla. Od kasnog ljeta nadalje vaše će pelargonije vjerojatno trebati dodatne hranjive tvari, čak i ako ste ih prihranjivali gnojivom sa sporim otpuštanjem. Nedostatak hranjivih tvari možete prepoznati po tome što više ne cvjetaju pravilno ili im lišće požuti, iako je sve ostalo u redu, savjetuju iz Pelargonium for Europe (PfE).

Uklonite ocvale cvjetove

Redovito uklanjanje osušenih cvjetova i lišća, kao i mrtvih stabljika, održava pelargonije zdravima i potiče stvaranje novih cvjetova. Postoje i sorte koje se same čiste, a uglavnom ih možete pronaći među visećim pelargonijama. One same odbacuju ocvale cvjetove i obično odmah daju nove. Međutim osušeno lišće ipak treba ručno ukloniti.

Prezimljavanje pelargonija

Pelargonije su trajnice pa je poželjno da prije prvog noćnog mraza odrežete biljke na oko 15 centimetara i premjestite ih na svijetlo i hladno mjesto. Zimi ne trebaju gnojivo ni zalijevanje. U proljeće presadite biljke u svježi kompost i stavite ih na toplije mjesto, pa će uz malo sreće opet niknuti.