dašak svježine

Ako želite luksuzan izgled okućnice, onda su ovo biljke koje trebate imati u vrtu

07.04.2024 u 10:19

Bionic
Reading

Biljke srebrnih listova odišu glamurom i elegancijom, zbog čega u potpunosti transformiraju izgled vrta i čitave okućnice

Šareno cvijeće i raskošne zelene trajnice s dobrim su razlogom klasici prigodni za svaki vrt. No ako želite nešto drugačije, dizajneri eksterijera savjetuju koje biljke izabrati za luksuzan izgled okućnice.

I dok je siva sve veći trend u dizajnu interijera, kada je riječ o vrtu, svoj ekvivalent ima u glamuroznoj srebrnoj boji. U nastavku donosimo pregled biljaka čiji srebrnosivi listovi u svaki vrt unose dašak modernosti i elegancije.

Senecio candicans

Poznata i pod nazivom Angel Wings (engl. krila anđela), ova biljka postala je velik hit ponajviše zahvaljujući društvenim mrežama. Veliki listovi čine je iznimno fotogeničnom i prikladnom za razne cvjetnjake u kojima je ukras kakvom nema premca.

Njeni široki baršunasti listovi mat srebrne boje pružaju joj efektan izgled, a primamljiva je i zbog jednostavnog održavanja. Potrebno joj je tek vlažno i dobro drenirano tlo te povremeno zalijevanje.

Senecio cineraria

Senecio cineraria ima listove nalik srebrnom radiču te raste u gustim niskim grmićima, a oni su divan dodatak cvjetnjaku ili teglama s niskim raznobojnim cvijećem. Sadite je u dobro drenirano tlo i na prostoru u kojem će uživati u obilju sunca te je nemojte pretjerano zalijevati. Naime ova biljka spada u kategoriju onih iznimno jednostavnih za održavanje - koje uživaju u 'zanemarivanju' i suhoj zemlji!

Stachys byzantina

Zbog svojih malenih listova poznata je i pod nazivom zečje uši ili vunasti čistac, a upravo to čini je sjajnim odabirom za sadnju pokraj prilaza, vrtnih puteljaka ili uz dužinu okućnice. Njene mekane dlačice na listovima stvaraju ugodan ambijent, kao i sezonski ružičasti cvjetovi koji privlače pčele i leptire.

Otporna je na niske temperature te lako može preživjeti i više godina bez presađivanja i kompliciranog održavanja.

Plectranthus argentatus

S druge strane, ako želite ogradite vrt raskošnim grmom ili ga jednostavno obogatiti statement biljkom, Plectranthus argentatus odabir je s kojim nema greške. Potječe iz roda metvice, no za razliku od klasičnog začinskog bilja, može narasti i preko metra - u visinu i širinu!

Srebrni listovi omogućit će vam prirodnu ogradu luksuznog izgleda, a svakako računajte na to da je riječ o biljci koja brzo raste te je poželjno redovito orezivanje da biste je održavali urednom i vidno njegovanom.

Pelin

Naposljetku, trenutno je iznimno poželjna i svima dobro znana biljka - pelin. Prilikom kupovine, birajte vrstu Artemisia absinthum jer, za razliku od ostalih sorti, jedina ima srebrne listove.

Zbog svog kemijskog sastava listovi ne podliježu procesima truljenja te se često upotrebljavaju u raznim lijekovima za tegobe s probavom.