evo što učiniti

Nikad bujnije ruže: Izbjegnite ove najčešće greške i uživajte u predivnom cvatu

08.04.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Neke od najčešćih grešaka koje vrtlari rade u održavanju ruža jest nepravilna rezidba, prečesto zalijevanje i zanemarivanje zimske zaštite

Ruže su s razlogom na glasu kao podosta osjetljivo cvijeće za uzgoj, ali ako izbjegnete ključne i najčešće pogreške u njezi, velike su šanse da ćete ovog ljeta uživati u raskošnom grmu kao nikad do sad.

Stručnjaci ističu kako postoji nekoliko ključnih faktora koje vrijedi zadovoljiti kako bi ruže uspješno rasle, a pritom moramo izbjeći i neke od uobičajenih poteza koje činimo u njihovoj sadnji i održavanju.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Pogrešna lokacija

Najčešća pogreška jest sadnja na krivoj lokaciji, odnosno na poziciji koja je veći dio dana u sjeni. Uz to, vrtlari griješe i sadnjom bujnih grmova ili stabala u njihovoj blizini, koje rastom stvara sve veću sjenu i tako uništava svaku šansu da ružin grm u cijelosti procvate.

Pripazite i na tlo u koje sadite svoje ruže - teška ilovasta i glinasta tla slabo su propusna te gomilanjem vode uzrokuju nepopravljivo truljenje korijena. Kako biste osigurali što veću propusnost, zemlji dodajte pijesak.

Nepravilna rezidba

Pogreške pri rezidbi ruža događaju se osobito često. Ali, to ne znači da biste trebali potpuno izbjegavati orezivanje ruža jer će vitalnost i cvjetanje biljaka time oslabjeti.

Optimalno vrijeme za orezivanje jest proljeće, kada se uklanjaju svi uvenuli, zaraženi i oštećeni izdanci.

Općenito pravilo je da se ruže s višestrukim cvjetanjem i floribunde trebaju orezati na otprilike jednu trećinu njihove visine, dok se grmolike ruže s višestrukim cvjetanjem trebaju orezati na otprilike dvije trećine. Ruže penjačice koje cvjetaju više puta mogu se osloboditi otprilike polovice bočnih izbojaka.

Također, česta greška koju mnogi čine jest orezivanje ruža koje jednom cvatu u proljeće, jer se ovakve sorte orezuju tek nakon cvatnje u ljetnim mjesecima.

Prečesto zalijevanje

Za razliku od brojnih biljaka koje će uživati u svakodnevnom i obilnom zalijevanju, ruže imaju sposobnost dohvatiti vodu iz dubljih slojeva tla te im nimalo ne odgovara pretjerana količina vode.

Izbjegnite ovu grešku tako što ćete ih zalijevati ujutro (nikako ne na jakom popodnevnom suncu) te ćete pod svaku cijenu izbjegavati vlaženje lišća jer to potiče širenje gljivičnih bolesti i plijesni. Držite se općenitog pravila zalijevanja ruža jednom do dvaput tjedno.

Nepravilno ili nedovoljno gnojenje

Potrebe ruža za hranjivim tvarima ne smiju se podcijeniti te ih svakako gnojite u proljeće nakon rezidbe. Možete koristiti neka od kupovnih gnojiva ili domaće sastojke koji pomažu u rastu.

No, česta greška jest što ih mnogi gnoje samo tada. Naime, ružama je potrebna doza gnojiva početkom srpnja kako bi mladice sazrele do zime i bile otpornije na mraz, a ruže s opetovanim cvjetanjem treba gnojiti i nakon ljetne rezidbe.

Zanemarivanje zimske zaštite

Nažalost, nisu sve ruže potpuno otporne na zimu. Ako im se ne osigura adekvatna zaštita u hladnije doba godine, koja će ih štiti od smrzavanja i udara vjetra. Stoga, jesen je idealno doba za proaktivnost u njezi vrta, što podrazumijeva nanošenje obilnog sloja zemlje preko grma te njegovo prekrivanje zimzelenim malčom.