DIJETA MANHATTAN

Može li se sve jesti i istodobno biti vitak?

04.01.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Žene na Manhattanu sve su uglavnom vitke, a ne odriču se ničega od hrane. Kako je to moguće? Tajnu otkriva jedna od njih

Jedite ono što želite, nemojte biti gladni i odbacite od sebe sve ono što u nazivu ima riječ 'dijeta'. Upravo tako žive suvremene žene na Manhattanu, a o tome piše Eileen Daspin u svojoj knjizi The Manhattan Diet. Njezine savjete iz knjige prihvatili su mnogi koji se ne žele odreći hrane, a žele biti vitki.


1.Jedite ono što volite
2.Jedite samo kad ste gladni.
3.Neka vam obroci budu manji, nemojte se prejedati.
4.Ne dopustite da ogladnite, jer ćete se u protivnom prejesti. Jedite često, ali pomalo. Nosite sa sobom zdrave grickalice poput orašastih plodova.
5.Jedite ono za čime vam tijelo žudi. Primjerice, ako osjećate potrebu za mliječnim proizvodima, onda ih jedite.
6.Držite se jednostavne hrane. Ako doma imate previše toga, jednostavno će vas privlačiti da sve probate, a samim time i više jedete.
7.Kruh nije neprijatelj, ali neka bude od cjelovitih žitarica. Posebno ga bez ikakve grižnje savjesti smijete jesti ujutro.


8.Nemojte zaobilaziti povrće. Žene na Manhattanu uživaju u ukusnim salatama. Neka budu jednostavne, bez kompliciranih preljeva.
9.Žene na Manhattanu ne idu u restorane brze hrane. To nije ni dovoljno ukusno, a i prilično je masno. Jedina brza hrana koja katkada dolazi u obzir je komad pizze, ali ne prečesto.
10.Tjelovježba je obavezna. To je stil života i o tome nema rasprave. Svi normalni ljudi danas vježbaju. Najbolje je trčanje i brzo hodanje.
11.Neka vam prehrana bude uravnotežena. Ne morate svaki dan jesti samo ribu i salatu. Jedite raznoliku hranu, a smijete si katkada dopustiti i malo slatkoga.
12.Pretjerivanje s alkoholom nije preporučljivo, ali čaša vina uz ručak ili večeru je i više nego dobrodošla.
13.Jedite pametno. To znači da ako, primjerice, tijekom nedjelje pretjerate i sa slatkim i sa slanim, smanjite unos kalorija u ponedjeljak. To je dobro i za zdravlje.
14.Ne kupujte velika pakiranja namirnica i ne kupujte puno komada. Neka u domu uvijek imate pomalo i češće idite u kupnju radije nego da skupljate zalihe.
15.Kupujte zdrave namirnice, po mogućnosti organski uzgojene, jer su uvijek zdravije i kvalitetnije.
16.Nije nužno da uvijek pojedete sve što vam je na tanjuru. To se posebno odnosi na jelo u restoranima. Čim osjetite da ste siti, nemojte više jesti.