IDEJE ZA UREĐENJE

Mirjana Mikulec savjetuje kako prenijeti božićnu čaroliju u svoj dom i otkriva koji su trendovi najpopularniji ove sezone

23.12.2022 u 06:38

Bionic
Reading

Božićni blagdani samo što nisu tu pa je krajnje vrijeme da se bacite na uređenje doma i prepustite blagdanskoj čaroliji. Poznata dizajnerica Mirjana Mikulec, čije dvije emisije možete pratiti na RTL-u, dala nam je nekoliko sjajnih ideja koje će vas zasigurno inspirirati

Božiću se svi vesele, a da biste u svojem domu kreirali nezaboravno blagdansko ozračje, važno je posvetiti pozornost njegovu uređenju, s naglaskom na dekoracije.

'Pored tradicije, ono što simbolizira Božić su raskoš, sjaj, bajkovita atmosfera, pa i pretjerivanje. Ovo je doba godine u kojem doista možete pretjerivati kada su dekoracije u pitanju i stvoriti pravu čaroliju u svom domu. Stoga je ovo idealno vrijeme da oni koji vole blještavilo, boje i puno detalja napokon dođu na svoje', savjetuje Mirjana Mikulec.

Može nam se činiti da trendovi pored tradicije nemaju puno šanse, ali se oni ipak uspijevaju progurati, makar u malim dozama. Neki su tako unijeli u svoj dom uska drvca, a ponekad kombiniraju i nekoliko njih. Drvca u boji još su uvijek vrlo popularna, a najčešći odabir su ona bijela.

'Ono što možete učiniti jest kombinirati staro i novo, prirodne i umjetne materijale. Iznenadit ćete se time kako može dobro funkcionirati neka figura stara 30-ak godina uz kuglice modernog dizajna ili LED lampice. Imajte na umu to da je inspiracija prirodom uvijek dobrodošla, stoga uključite češere, grane, suho cvijeće...', kaže dizajnerica.

  • +22
Savjeti Mirjane Mikulec za božićno uređenje doma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Črepić

Prilikom blagdanskog dekoriranja, pored kombiniranja starog i novog, dobro je to da se uvijek može postići atraktivna priča: strogo vintage, tradicijska ili ona posve moderna i neobična.

'Bitno je da ste okruženi dekoracijama koje volite, koje imaju priču, odnosno emotivno značenje za vas, kao i to da se osjećate ugodno i zadovoljno pri pogledu na njih', dodaje Mikulec.

Brze i jednostavne ideje od recikliranih ukrasa do onih iz prirode

Čar blagdana za mnoge je i u tome što mogu izraziti kreativnost i izraditi nešto svojim rukama. Primjerice, složiti unikatne aranžmane, vijence ili dekoracije. Oni hrabriji mogu izraditi drvce od preostalih letvica, a za postolje će im poslužiti drveni poslužavnik ili daska za rezanje.

'Kako biste iskoristili stare ukrase ili one koji nisu stali na božićno drvce, upotrijebite ih u novim dekoracijama', predlaže dizajnerica. Primjerice, stare kuglice, drvene i porculanske figure, igračke iz djetinjstva, girlande od perlica… mogu dobiti posve novu dimenziju u novim dekoracijama.

Odabir boja

Iako su sve boje dopuštene i dobrodošle, mnogi ostaju vjerni tradiciji - crvenoj ili zelenoj s dodatkom zlatne ili srebrne. No posljednjih godina prisutne su i pastelne nijanse te su također vrlo dobro prihvaćene. A sada smo došli i do jako tamnih boja, pa čak i - crne. Moderne kuglice i dekoracije imaju mat površinu i dolaze u crnoj boji. Nekoć su kuglice u toj boji bile nezamislive, no sada su itekako poželjne.

'Ako nemate dovoljno hrabrosti za mat crne kuglice, birajte one sa sjajem, izraženom teksturom ili zlatnim, odnosno srebrnim motivima', savjetuje naša poznata dizajnerica.

Hit dekoracije: Orašari, patuljci, kućice…

Orašarima je zaista teško odoljeti. Podsjećaju nas na djetinjstvo, poznati balet i obiteljske proslave blagdana s dragim ljudima te bude nostalgiju u nama…

'U tome se vjerojatno krije tajna popularnosti ovih drvenih lutaka te se mogu naći na svim vrstama dekoracija - od stola i vijenca, preko drvca, pa do polica i prozorskih okvira', savjetuje Mikulec.

Jednako omiljeni su patuljci, a ozbiljna konkurencija su im kućice s visokim, izraženim krovovima, prozorčićima i dimnjakom, od kojih mnogi stvaraju božićna sela. Želite li biti kreativni, izradite kućice od kartona, filca ili prhkog tijesta za medenjake te ih ukrasite po želji.

Blagdanski stol

Stol je, pored bora, središnje mjesto u domu za vrijeme blagdana te njegovim ukrašavanjem također možemo izraziti ne samo svoje umijeće kuhanja, nego i dekoriranja.

'Stoga zaslužuje pomnu pažnju prilikom osmišljavanja i u mnogim domovima on je najsvečaniji u ovo doba godine. Svakako se potrudite da na stolu uvijek budu svijećnjak i stolnjak, a super dodatak je nadstolnjak, jer on će sve podići. Od dekoracija upotrijebite sve što zamislite - bitno je samo ostaviti mjesta za hranu i piće. Preporučujem neki manji aranžman i lampice. Naravno, i ovdje vrijedi nepisano pravilo, odnosno dopuštenje da smijete pretjerati. Ovo je ujedno prilika da iznesete na stol sve one dragocjene stvari - pribor i servis za jelo, kao i čaše koje imaju i emotivnu vrijednost jer su nerijetko naslijeđene od baka i mama', kaže Mikulec.

Pored standardne crvene ili pak jednostavne i profinjene bijele, uz dodatak svjetlucavih detalja, u trendu su pastelne i tamne boje. Na crnom ili antracit sivom stolnjaku tanjuri, zdjele i sve dekoracije bolje će se isticati.