blagdanska čarolija

Hit dekoracije: Ovo su najpopularniji stilovi uređenja doma ovog Božića

17.12.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Blagdansko vrijeme je tu, a ako još niste, krajnje je vrijeme da svoj dom svečano ukrasite. No tko kaže da baš svake godine ukrasi moraju biti isti ili oni tradicionalni? Ove tri malo drugačije ideje za ukrašavanje unijet će pravu božićnu čaroliju u vaš dom

Ako vam je pomalo dosadilo svake godine iz dubine ormara vaditi jedne te iste ukrase te vam je ta dekorativna klasika već prisjela, vrijeme je da isprobate nešto novo. Ove godine odvažite se i upustite u malo neobičnije božićno ukrašavanje.

Što mislite o, naprimjer, božićnim ukrasima u trendovskom stilu japandi? Možda i o vintage ukrasima za božićno drvce, a koji nas podsjećaju na blagdane koje smo kao djeca provodili s obitelji. Ili da ove godine isprobate 'američki božićni san' i dekoracijama doista privučete pažnju?

Japandi Božić

U ovome će uživati ljubitelji minimalizma – božićni ukrasi u hit stilu japandi savršen su izbor. Japandi je već neko vrijeme vladajući trend, no što se točno krije iza njega i kako ovaj stil iskoristiti za Božić? Kao mješavina skandinavskih i japanskih stilova uređenja interijera, odlikuju ga svijetli, neutralni tonovi i prirodnost neobrađenog drva suprotstavljeni tamnijim nijansama boja i dodacima u azijskom stilu.

No kako se to uklapa u božićno uređenje? Fokus je na drvu jer pruža savršenu pozadinu za božićne ukrase nadahnute Azijom, kao što su delikatni papirnati ukrasi za drvce ili svečano plavo-bijelo posuđe. Jednostavne grane s ili bez bobica i zelene jele upotpunjuju ovaj izgled.

Američki božićni san

Nakon japandija stiže druga alternativa - božićni ukrasi 'à la američki božićni san'. Moto glasi 'što veće, to bolje' - od božićnih čarapa obješenih na kaminu (ili stupu kreveta), preko svjetlosnih ukrasa po uzoru na film 'Sam u kući', do raskošno ukrašenih vijenaca i božićnog drvca. U ovom slučaju doista možete pustiti mašti na volju i posve se otkačiti.

No da bi vaš dom izgledao skladno unatoč svoj toj raskoši, držite se klasičnih božićnih boja kao što su crvena, zelena, bijela i zlatna.

Budite oprezni s crvenom bojom. Naime, ako se ona obilato koristi, lako može djelovati jednostavno previše. Isto vrijedi za razigrane ukrase kao što je minijaturni Djed Božićnjak, kao i umjetni snijeg i sl. Za rasvjetu u dnevnom boravku, na prozorima, vani i na drvcu svakako bi trebalo koristiti energetski prihvatljive lampice.

Čista nostalgija: Božić kao nekad

Oh, to su bili dani u kojima su svi vjerovali u Djeda Božićnjaka, vladala je neka posebna blagdanska čarolija te smo jedva čekali trenutak otvaranja poklona.

No starim božićnim ukrasima ipak možemo vratiti malo te čarolije. Vintage ukrasi za drvce od lima, antikni orašari, svijećnjaci, ručno rađeni ukrasi i prave svijeće umjesto bajkovitih lampica... Sve što ste voljeli kao djeca možete ponovno uprizoriti.

Najljepše komade možete pronaći ili u maminoj božićnoj kutiji ili na buvljacima. Najbolje je skupiti svoje blago u male zbirke, naprimjer na prozorskoj dasci, ili ih objesite na božićno drvce, na nekoliko grana ili prozor.