LUKSUZ PO DOMAĆE

Maslinovo ulje s listićima čistog zlata za 3500 kuna

02.07.2010 u 18:38

Bionic
Reading

U petak je u hotelu Regent Esplanade hrvatsku premijeru doživjelo Zlatno maslinovo ulje, vrhunski gastronomski luksuz s listićima čistog 24-karatnog zlata, a na tržištu će se pojaviti u limitiranoj seriji od 444 paketa i koštati 3500 kuna

Dobro nam znani izraz 'maslinovo ulje zlatnoga sjaja' odsad više nije tek govorna figura, već stvarnost. Štoviše, Zlatno maslinovo ulje, koje je svoju hrvatsku i svjetsku promociju doživjelo u petak u hotelu Regent Esplanade, ne samo da širi oko sebe zlatni odsjaj, već sadrži listiće čistog 24-karatnog zlata uronjene u ekstradjevičansko ulje.

Čast da svoje kapi obogati suhim zlatom dobilo je nagrađivano maslinovo ulje tvrtke Lesina, čiji su maslinici smješteni na južnoj strani otoka Hvara u blizini sela Sveta Nedjelja. Ulje je to usklađenog mirisa i okusa ploda masline, ujednačene gorčine i pikantnosti, s okusom badema, rajčice i sušenog voća.

Luksuz najviše vrste na tržištu će se pojaviti u limitiranoj seriji. Tako će samo 444 sretna bogataša što znaju uživati u vrhunskoj uljnoj kapljici imati priliku postati ponosni vlasnici ekskluzivnog paketa koji sadrži bočicu s dva decilitra maslinovog ulja pomiješanog s listićima čistog 24-karatnog zlata, smještenima u luksuzno izrađenoj drvenoj kutiji premazanoj crnim lakom visokog sjaja u sedam slojeva i upakiranoj u plišani etui. Tu je i knjižica s receptima te fotografijama hrane dekorirane Zlatnim maslinovim uljem, kao i vlasnička kartica s rednim brojem kupljenog Zlatnog maslinovog ulja. Paket, shodno luksuzu koji nudi, košta poprilično nestvarnih 3500 kuna.

Vlasnička kartica nudi i neke pogodnosti, a to je kupovina Zlatnog maslinovog ulja bez luksuzne drvene ambalaže za 750 kuna i turistički posjet masliniku na Hvaru.

Visoko estetizirani proizvod namijenjen je hrvatskom, ali i svjetskom tržištu kojemu će se predstaviti na Sajmu luksuza u Amsterdamu krajem godine. Jasno, ako se dotad hrvatska novčana elita ne pomami za gastronomskim luksuzom i ne pokupuje svih 444 paketa.

Nakon degustacije možemo zaključiti da je ulje zaista vrhunska kulinarska poslastica, dok su komadići zlata isključivo vizualno djelovali na nas te nisu ostavili 'gustativni trag'. No kako kažu povijesne kuhinje, još u faraonsko doba, 2000 godina prije naše ere, zlato je bilo hrana kojom se osvajala naklonost bogova. Očito se nije puno toga izmijenilo, tek su se nekadašnji bogovi pretočili u današnje vladare debelih novčanika i prekomjernih nula na bankovnom računu.