SOČNA I KREMOZNA

Nikad ukusnija tjestenina bolonjez: Evo kako je pripremiti na pravi talijanski način

02.10.2025 u 12:16

Bionic
Reading

Talijani tjesteninu bolonjez nazivaju ragu, ne pripremaju je sa špagetima nego tagliatellama, i kuhaju je -satima

Ako postoji jelo koje simbolizira talijansku kuhinju i udobnost doma, onda je to tjestenina bolonjez. No, ne pripremamo je svi na isti način, a Talijani tvrde da je samo jedan - ispravan.

Kako pripremiti tjesteninu bolonjez na talijanski način?

Bolonjez potječe iz talijanske regije Emilia-Romagna, točnije iz grada Bologne i pravilno se naziva ragù alla bolognese.

Tradicionalno se radi od mljevenog mesa, povrća (celer, mrkva, luk), vina i rajčice, a kuha se polako, na laganoj vatri, dok ne postane gust i pun okusa. Talijani ga najčešće jedu s tagliatellama – širokom, svježom tjesteninom, a ne sa špagetima, kako smo navikli u ostatku svijeta.

'Pravi' bolonjez (odnosno ragu) priprema se s junetinom i svinjetinom i kuha se - satima. Talijani tvrde da je to jedini način da se postigne željena sočnost kremoznost umaka, ali i da se iz namirnica izvuku sve arome.

@mammamarzia Meat Sauce/Ragú alla Bolognese my way, my family recipe. If your goal for 2024 is to cook like an Italian this is your video. Make it, tag me #mammamarzia and follow for more I know I already post a recipe for Ragú alla Bolognese/ Meat Sauce but there are so many new followers that maybe they don’t have this AMAZING recipe. This is my family favourite sauce, very very meaty the way my husband like it. I use this sauce for lasagna, baked Pasta, cannelloni, with fresh Fettuccine, gnocchi, spaghetti, penne, and our favourite is also serve it with bread. I made yesterday because I had company over and they all LOVE it so much. We had it with Gnocchi, the best combo. These are the ingredients that I used yesterday: 🇮🇹3 tbsp oil evo 🇮🇹2 tsp butter 🇮🇹5 tbsp soffritto ( 1 celery, 1 carrot, 1 onion chopped) 🇮🇹1 kg ( 2 pounds) Lean Ground Beef or anything that you like 🇮🇹Half cup Red Wine or White 🇮🇹2 liter Passata/ Strained Tomatoes 🇮🇹Salt and Pepper 🇮🇹A Sprinkle of love Method: 1- In a pan put the oil, add the soffritto/ Mirepoix and the butter.Sweat the soffritto for few minutes. 2-Add the ground beef of your choice and cook it fully on a medium high. 3-Time to pour the wine or broth.Let it evaporate completely until you hear a loud and sweet sound 4-Add the strained tomato/ passata. Mix everything. 5-Simmer the sauce for few hours.After 1 hour add salt and pepper. 6-Buon Appetito #cookingwithlove #cookbook #author #cookbookauthor #mammamarzia #myway #familyrecipe #meatsauce #tiktokcanada #learnontiktok #mammamarzia #cookingwithmammamarzia #cookingwithlove #2024goal #cooklikeanitalian #authenticitalian #bolognesesaucemyway #bolognesesauce #saucetok #foodietiktok ♬ original sound - Mamma Marzia

Popularna talijanska kuharica, poznata na društvenim mrežama kao Mamma Marzia, donosi svoj provjereni, domaći i 'pravi talijanski' recept za ovu svima omiljenu tjesteninu. Uživajte u pripremu i slasnom ručku!

Sastojci:

  • mljeveno meso
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 žličice maslaca
  • sitno sjeckani celer, mrkva i luk
  • ½ šalice crnog ili bijelog vina
  • 2 litre passate ili pasirane rajčice
  • sol i papar
  • tagliatelle

Priprema:

U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer te maslac. Pirjajte povrće nekoliko minuta dok ne omekša.

Dodajte mljeveno meso i pecite na srednje jakoj vatri dok ne bude potpuno kuhano. Umiješajte vino i pričekajte da potpuno ispari, dok ne začujete 'slatko cvrčanje'.

Dodajte passatu, dobro promiješajte. Nakon sat vremena dodajte sol i papar i pustite da lagano krčka nekoliko sati - strpljenje će se isplatiti. Dobar tek!

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia