Talijani tjesteninu bolonjez nazivaju ragu, ne pripremaju je sa špagetima nego tagliatellama, i kuhaju je -satima
Ako postoji jelo koje simbolizira talijansku kuhinju i udobnost doma, onda je to tjestenina bolonjez. No, ne pripremamo je svi na isti način, a Talijani tvrde da je samo jedan - ispravan.
Kako pripremiti tjesteninu bolonjez na talijanski način?
Bolonjez potječe iz talijanske regije Emilia-Romagna, točnije iz grada Bologne i pravilno se naziva ragù alla bolognese.
Tradicionalno se radi od mljevenog mesa, povrća (celer, mrkva, luk), vina i rajčice, a kuha se polako, na laganoj vatri, dok ne postane gust i pun okusa. Talijani ga najčešće jedu s tagliatellama – širokom, svježom tjesteninom, a ne sa špagetima, kako smo navikli u ostatku svijeta.
'Pravi' bolonjez (odnosno ragu) priprema se s junetinom i svinjetinom i kuha se - satima. Talijani tvrde da je to jedini način da se postigne željena sočnost kremoznost umaka, ali i da se iz namirnica izvuku sve arome.
Popularna talijanska kuharica, poznata na društvenim mrežama kao Mamma Marzia, donosi svoj provjereni, domaći i 'pravi talijanski' recept za ovu svima omiljenu tjesteninu. Uživajte u pripremu i slasnom ručku!
Sastojci:
- mljeveno meso
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žličice maslaca
- sitno sjeckani celer, mrkva i luk
- ½ šalice crnog ili bijelog vina
- 2 litre passate ili pasirane rajčice
- sol i papar
- tagliatelle
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer te maslac. Pirjajte povrće nekoliko minuta dok ne omekša.
Dodajte mljeveno meso i pecite na srednje jakoj vatri dok ne bude potpuno kuhano. Umiješajte vino i pričekajte da potpuno ispari, dok ne začujete 'slatko cvrčanje'.
Dodajte passatu, dobro promiješajte. Nakon sat vremena dodajte sol i papar i pustite da lagano krčka nekoliko sati - strpljenje će se isplatiti. Dobar tek!