skupocjen izgled

Luksuzan interijer ne mora biti skup; preuredite dom, a da pritom ne potrošite bogatstvo

27.01.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Ako ste među onima koji uzdišu za prizorima luksuzno uređenih domova, ali niste spremni ostaviti bogatstvo u trgovini namještaja, dobra vijest je da i uz minimalne troškove svoj interijer možete učiniti glamuroznijim

Postoji puno načina da svom domu pridate dašak luksuza i čitav ambijent učinite elegantnijim, ostavljajući dojam skupocjenosti - bez da uistinu potrošite čitavo bogatstvo na uređenje.

Sjajna stvar u ovakvom dekoru jest činjenica da vrijedi pravilo 'manje je više', što znači da ćete uz svega nekoliko trikova profesionalnih dizajnera svoj interijer lakoćom preodjenuti u luksuznije ruho.

Uklonite višak

Za početak, oslonite se upravo na prije spomenuto pravilo te iz prostora uklonite sav višak. Urednost i čistoća prvi su preduvjet za postizanje dojma skupocjenog uređenja te je vrlo bitno spriječiti gomilanje računa, čaša, tanjura i sličnih predmeta koji se lako nađu na komadima namještaja na kojima im nije mjesto.

Uz to, obratite pozornost i na dekorativne elemente - je li vam uistinu potreban tepih i toliko ukrasnih jastučića? Koje fotografije i suveniri vas zaista raduju i daju toplinu vašem domu, a koji su zapravo višak?

Također, stručnjaci savjetuju da u ovom početnom koraku pozornost obratite i na žice kojima nema mjesta u luksuznom ambijentu te ih vrijedi skloniti od pogleda ili uredno organizirati.

Jednom kada uklonite sve što zagušuje interijer, pred sobom ćete imati predivno raščišćen prostor koji ćete tada puno lakše preurediti po svom.

Luksuzni elementi

Nije potrebno pretjerivati kada dodajete luksuzne elemente u svoj dom. Da, mramorna kupaonica će izgledati impresivno i svakako će stvarati dojam skupocjenosti, no to nije jedini način.

Prvo razmislite o uštedi na područjima koja vam nisu toliko važna - možda se odlučite za parket od inženjerskog drva umjesto pravog drva ili koristite pristupačniju marku boje, kako biste imali proračun za ulaganje u stvari koje vam zaista znače - možda mramorni sudoper za kuhinju ili impozantan kamin za dnevni boravak.

Značajnu dekorativnu vrijednost daje i detalj svježeg cvijeća, zlatni svijećnjaci ili mramorne vaze, što je još jedan od načina unošenja luksuza u interijer bez puno ulaganja.

Statement rasvjeta

Nijedan interijer koji želi izgledati skupocjeno nije potpun bez lustera. I ne, to uopće ne mora biti pozlaćena vintage rasvjeta koja košta pravo bogatstvo jer će i moderniji, minimalistički luster ostvariti jedan dojam, a dostupan je i po vrlo pristupačnim cijenama.

Osim visećih svjetiljki, dobar trik je i korištenje rasvjete na više razina, tako što ćete kombinirati luster, podne i stolne lampe, zidnu rasvjetu, svijećnjake, isl.

Namještaj s karakterom

Prošla su vremena kada je usklađeni set namještaja bio pokazatelj odličnog dizajna interijera. Danas je sve u teksturi, autentičnosti i karakteru. Dekoriranje s antikvitetima, posebno drvenim komadima, odličan je način da vaš dom izgleda skupocjeno.

'Kada uređujete s drvetom, odolite porivu da odaberete namještaj iste vrste ili tona, jer to ponekad može učiniti prostoriju dosadnom. Umjesto toga, birajte komade s blagom varijacijom boje za sofisticiraniji i dotjeran izgled', savjetuje dizajner interijera Rob Ellis.

Kako uštedjeti?

Za kraj, dizajnerica interijera Laurie Davis donosi nekoliko trikova kako možete uštedjeti dok svoj dom činite luksuznijim:

'Dom u kojem se vidi jasan plan uređenja te se prostorije smisleno vizualno povezuju ima veći osjećaj topline i obiteljske atmosfere. Boje, teksture i namještaj moraju biti dobro osmišljeni i jasno se nadovezivati kako bi ostvarili dojam smislene cjeline. Koristite funkcionalan i lijep namještaj koji je podjednako udoban, koliko i vizualno dojmljiv.'