SUNCE, MORE...

Lonely Planet izabrao najbolje plaže u Hrvatskoj, i nijedna nije umjetna

24.06.2023 u 18:24

Bionic
Reading

Hrvatska ima mnogo turističkih aduta, no jedan od njih je vječan - plaže. Uz obalu poput naše jasno je i očekivano da će velik broj turista dolaziti zbog kupanja, pa su očekivane i preporuke poznatih svjetskih vodiča, časopisa, portala... Među njima je i ugledni Lonely Planet, a koji je nedavno ponudio popis 14 najboljih hrvatskih plaža

'Posjetitelji koji prvi put dođu u Hrvatsku obično su očarani tirkiznom bojom i bistrinom mora. Ova mediteranska destinacija doista ima napretek plaža za svaki okus zahvaljujući svojih 1777 kilometara jadranske obale i blizu 1200 otoka', piše Lonely Planet, dodajući da je jedina dilema vole li posjetitelji više one pješčane ili šljunčane. Naime, piše Lonely Planet, u Hrvatskoj će turisti uglavnom naći 'šljunčane plaže ugniježđene u uvalama kamenite obale', no ima i pješčanih iznimaka.

Ono što upada u oči pregledom top liste slavnog vodiča jest nešto vrlo važno, jednostavno i poučno: među 14 najboljih nema nijedne plaže koja je nastala svim onim nasipavanjima obale, koja njihovi autori i lokalni šefovi smatraju važnim iskorakom u turističkoj ponudi, a zapravo je u pitanju najobičnija devastacija. Lonely Planet ističe još nešto na istom tragu: 'Jeste li znali da su sve plaže u Hrvatskoj javne? Takav je zakon! Svoj ručnik možete staviti gdje god vam je drago, ovdje nema privatnih plaža.'

Krenimo redom kroz top listu Lonely Planeta.

1. Zlatni rat, otok Brač

Ovu plažu Lonely Planet zove najfotografiranijom hrvatskom plažom 'koja nikad ne razočarava', a do koje se dolazi šetnicom pod borovima od središta Bola. Ističu prirodni fenomen 'kretanja' vrha rta te popularnost među daskašima.

2. Dubovica, otok Hvar

Desetak kilometara istočno od Hvara nalazi se uvala Dubovica sa skrivenom pećinom na kamenitoj obali, kaže Lonely Planet, dodajući da tamo vole odlaziti mladi nakon noćnog provoda u Hvaru.

3. Sveti Jakov, Dubrovnik

Do ove plaže dođe se polusatnim hodom od Starog grada i spuštanjem niz 160 kamenih stepenica, a Lonely Planet kaže da Sveti Jakov pruža odmor od gužve na glavnoj gradskoj plaži. Osim toga, pruža krasan pogled na dubrovačke zidine, 'koje u suton izgledaju još spektakularnije'.

Najljepše plaže u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell; montaža Neven Bučević

4. Stiniva, otok Vis

Dio ljepote uvale Stiniva na južnoj obali Visa leži u njezinoj teškoj dostupnosti, posebno s kopnene strane, zbog spuštanja niz strmu padinu. Lonely Planet preporučuje dolazak u ranije doba dana zbog izbjegavanja gužve s izletnicima koji dolaze čamcima i brodovima.

5. Ušće, dolina Neretve

Ušće je širok pješčani sprud u delti Neretve, a Lonely Planet navodi ono što znaju svi koji su tamo bili - riječ je o raju za kitesurfere i jedrenje na dasci, u kojem možete 'gledati divne planine poluotoka Pelješca dok šetate po pijesku i naručujete hladno piće u jednostavnom malom plažnom baru'.

6. Zrće, otok Pag

'Ako ste spremni na partijanje, ovo je mjesto na kojem treba biti', piše Lonely Planet za najpoznatiju party destinaciju u Hrvatskoj, koju još nazivaju 'hrvatska Ibiza' zbog brojnih festivala i nastupa DJ superzvijezda.

7. Šunj, otok Lopud

Pješčana plaža na otoku Lopudu, sat vremena plovidbe od Dubrovnika, za Lonely Planet je jedna od najljepših u Hrvatskoj. Zbog plitkog mora i hladovine idealna je, kažu, za obitelji s djecom. S druge strane, istočni kraj rezerviran je za nudiste.

8. Stračinska, otok Šolta

Premda blizu Splita, Šolta je prema Lonely Planetu sasvim ispod radara turista koji hrle na susjedne Brač i Hvar. Za uvalu Stračinska kažu da je 'minijaturno, izolirano mjesto, okruženo mirišljavim borovima i kamenitom obalom, i to je sve: nema barova, samo blistavo plavozeleno more za lijeno plivanje i ronjenje'.

9. Rt Kamenjak, Istra

Najjužniji istarski rt kamenit je i 'idealan za plivanje i ronjenje na zapadnoj strani dok je vjetrovita istočna strana mjesto gdje se okupljaju windsurferi'. A kome trebaju hladovina i osvježenje, tu su plažni barovi.

10. Poluotok Lopar, otok Rab

Za Lonely Planet Lopar je mjesto na kojem se mogu naći neke od najljepših hrvatskih pješčanih plaža. Najveća i najbolja za obitelji je Rajska plaža dok su one na sjevernom rubu poluotoka izoliranije i manje pitome. Također, ističu da je plaža Stolac isključivo nudistička, a Ciganka i Sahara su 'slobodnog izbora odijevanja'.

11. Punta Rata, Brela

Obala oko Brela sačinjena je, kažu u LP-u, od niza lijepih šljunčanih plaža i dio je Makarske rivijere. Za Puntu Rata, koju su neki proglašavali najljepšom plažom i šire od Hrvatske, navodi se da je popularna među lokalnim obiteljima zbog hladovine borova i iznimno bistrog mora, a ističe se slavna stijena s izniklim borom.

12. Lubenice, otok Cres

Najidiličnija plaža otoka Cresa, gledana iz sela Lubenice na vrhu brda, izgleda izazovno blizu, ali je - navodi LP - dostupna samo jednosatnim strmim spustom po kamenoj stazi. Tko dođe do nje, 'nagrađen je pitomim bijelim žalom i tirkiznim morem', a isti zgoditak dobiju i oni koji dođu lakšim putem - brodom. U blizini je i čarobna Modra špilja u zaljevu Žanje.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

13. Sunčana uvala, otok Lošinj

Na zapadnoj obali Lošinja leži Sunčana uvala 's bijelim šljunčanim plažama i nemoguće tirkiznim morem', kaže Lonely Planet. Navode Veli žal, popularan među obiteljima, a u blizini je i manja, ali jednako pitoma plaža Borik.

14. Veruda, Istra

Na otočiću kod Pule, poznatom i po imenu Fratarski otok, nalazi se jedina hrvatska 'ekološka plaža', koja je taj status zavrijedila očuvanim okolišem bez ikakvih intervencija, ali i trudu stanovništva na zaštiti biljnog i životinjskog svijeta. Osim toga, kaže Lonely Planet, otok je 'očaravajuće slobodan od automobila'.