LJEPOTE HRVATSKE

CNN: Dalmacija je više od Splita i Dubrovnika, uživajte u Trogiru, Šibeniku i Zadru

13.06.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Savjeti svjetskih medija za ljetno putovanje u Hrvatsku najčešće spominju Dubrovnik, Istru ili Split i njihovu okolicu. CNN je međutim krenuo drugim putem - preporučili su dijelove Dalmacije koje procjenjuju kao manje zatrpane turistima, premda znamo da su i ta područja itekako popularna i posjećena

Nastavak je to sad već trenda traganja za odredištima u kojima nećete postati dio rijeke turista, nego možete uživati u nešto smirenijem okružju. Forbes je nedavno naveo nekoliko kritičnih i prenapučenih točaka u Europi, ističući i dijelove Hrvatske.

CNN u svome prilogu pak kao utočište navodi dio dalmatinske obale od Trogira do Zadra, za koji kažu da je prepun zadivljujuće povijesti i kulture, ali i krajolika koji obaraju s nogu, i to sve na potezu dugom oko 140 kilometara. Osim toga, kažu da se to odnosi samo na kopneni dio, a tu su još i brojni otoci.

'Mnogi su nenastanjeni, a ostali spadaju u mjesta na koja idete kad želite pobjeći od svega', kažu na CNN-u, ističući Nacionalni park Kornati, privlačan za krstarenja.

O 'sjajnim gradovima Zadru i Šibeniku' kažu da vas vraćaju daleko u prošlost, u slučaju Zadra u rimska vremena, a u Šibeniku u doba hrvatskih srednjovjekovnih vladara. Za Trogir pak CNN kaže da je 'čarobno mjesto pod zaštitom UNESCO-a kao lokalitet svjetske baštine'.

'Između tih gradova su privlačna obalna sela, izolirane plaže i vinska područja u unutrašnjosti', kaže CNN.

Govoreći odvojeno o svim navedenim lokalitetima, CNN-ova autorica Mary Novakovich kaže da Zadar, osnovan prije više od dva tisućljeća, pruža uvid u fascinantnu povijest na području Hrvatske, jer 'samo na jednom trgu unutar gradskih zidina možete uroniti u stoljeća prošlosti', pri čemu misli na Trg opatice Čike, s ostacima rimskog foruma, fascinantnom crkvom svetog Donata, romaničkom katedralom svete Stošije i renesansnom crkvom svete Marije sa zvonikom iz 11. stoljeća. No Zadar nije samo prošlost, pa CNN piše i o novovjekim atrakcijama, poput Morskih orgulja i Pozdrava suncu, koje privlače brojne posjetitelje na dio Rive s kojeg se pruža pogled na po mnogima najljepši zalazak sunca na Jadranu. Također, ističu zadarske plaže Borik, Diklo, Kolovare i druge, sve do obližnjeg Bibinja. Predlažu i izlet do Nina, s tamošnjim pješčanim plažama oko otočića spojenog mostovima s kopnom, solanom i bogatom povijesnom baštinom.

Dosta se pažnje posvećuje i zadarskim otocima, poput najbližih Pašmana i Ugljana, koji su skoro predgrađe Zadra, a opet drukčiji, s maslinicima, šljunčanim plažama te ispresijecani planinarskim i biciklističkim stazama. Tu su i nešto udaljeniji Silba, Olib te posebno istaknuti Dugi otok s Parkom prirode Telašćica, plažom Sakarun, svjetionikom Veli rat, jezerom Mir... I, naravno, Kornati, savršen niz otoka i otočića na kojima se pliva, jede, plovi, pije, 'i onda sve ispočetka'.

Šibenik je, kaže CNN, jedan od najljepših hrvatskih gradova, a opet 'iznenađujuće zaobiđen od turista'. Ova TV kuća daje mu status mjesta koje se mora posjetiti. Za razliku od drugih dalmatinskih gradova, Šibenik su osnovali doseljeni Hrvati, a glavna mu je atrakcija katedrala svetog Jakova pod zaštitom UNESCO-a te labirint srednjovjekovnih i kasnijih ulica i uličica iz vremena u kojem su gradom vladali Mlečani. No, kaže CNN, sačuvajte vremena i za posjet šibenskim tvrđavama, a najbliže je gradu Sveti Mihovil, pa Barone, Sveti Ivan, do najdaljeg Svetog Nikole u Šibenskom kanalu, još jednom UNESCO-vom lokalitetu. Šibenik je i odlična polazna točka prema obližnjem Nacionalnom parku Krka s impresivnim slapovima, samostanima, arheološkim ostacima i šetačkim stazama.

Nešto južnije, kaže CNN, ne treba propustiti Primošten, privlačan ljubiteljima vina, posebno zbog posjeta vinogradima Babića. Također, preporučuju šetnju starim gradom na otočiću spojenom nasipom s kopnom, sve do crkve svetog Jurja na vrhu mjesta, s prekrasnim pogledom na Jadran.

Na koncu, CNN stiže i do Trogira, 'gradića stisnutog na otočiću između kopna i većeg otoka Čiova', s mostovima između njih.

'Čim stanete na središnji trg uz romaničku katedralu svetog Lovre, shvatit ćete zašto je ovaj stari grad na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. To je očaravajuća zbrka srednjovjekovnih palača, kamenom popločanih uličica i trgovima u kojima su se restorani i kafići stisnuli po dvorištima', kažu na CNN-u i upućuju posjetitelje na mletačku tvrđavu Kamerlengo.