Quique Dacosta, slavni španjolski chef i vlasnik tri Michelinove zvjezdice, ali i Zlatne medalje za zasluge u likovnim umjetnostima, upravo je predstavio Octavo, novi pogled na kuhinju kao jedinstveni umjetnički izričaj koji nadilazi sam kulinarski sektor
Riječ je o novoj sezoni u kojoj se može uživati u restoranu Quiquea Dacoste u sredozemnome gradiću Dénia (s Quiqueom Dacostom objavili smo intervju na ovome mjestu). Ali to je istodobno i svojevrsni dijalog sa chefom priznatim diljem svijeta po svom umjetničkom doprinosu kulinarstvu: 'Tu sam da komuniciram na temelju svog najbližeg i najprirodnijeg jezika, a to je kuhinja'.
Najnoviji gastronomski koncept u Quique Dacosta Restaurante, jednom od najboljih i najavangardnijih gastronomskih odredišta na svijetu, istražuje kuhinju kao jezik s vlastitim identitetom, duboko isprepletenu s umjetnošću kao središnjom vizijom chefa. Kreativna iskra nastala iz izljeva osjećaja, osjeta i doživljaja koji navode na razmišljanje i promišljanje o kulinarstvu kao umjetničkoj disciplini koja komunicira i traži priznanje.
Inspirativna kulinarska priča
Ova kulinarska priča inspirira i umjetnike iz drugih 'disciplina', koji su izjavili da su Dacostine kreacije kušanjem u njih probudile duboke osjećaje.
'To ih obogaćuje, tjera ih na razmišljanje i kreativnost', dodaje Dacosta. Riječ je o prirodnoj, multidisciplinarnoj vezi koja nastaje kao mješavina različitih područja umjetnosti, manifestirajući se time kao jedinstveno kulinarsko iskustvo.
Zajedno s Piel Creative Studiom i Attic Filmsom, renomiranom tvrtkom za audiovizualnu produkciju, čuvena američka oglašivačka kompanija Leo Burnett bila je inspirirana kuhinjom Quiquea Dacoste da provede povijesnu kampanju. Kroz objektiv sedam umjetnosti reinterpretirali su jelovnik s jelima s potpisom tog chefa, dokumentirajući ih kao sedam različitih kreacija, od kojih je svaka oblikovana različitom umjetničkom disciplinom, sve s ciljem bez presedana - da se chefu osigura zaštita autorskih prava.
'Čvrsto vjerujem u sveobuhvatnu prirodu umjetnosti. Uvijek me inspirirala. Činjenica da drugi umjetnici gledaju na naš rad s takvim poštovanjem i divljenjem izvor je ponosa i odgovornosti', kaže Dacosta u vezi s ovom prekretnicom u povijesti hrane.
Prvi susret Octavoa s raznim osobama iz svijeta umjetnosti dogodio se u Deessi, restoranu Quiquea Dacoste u Madridu (smješten u hotelu Mandarin Oriental Ritz), poklopivši se s 44. izdanjem ARCO-a, španjolskog sajma suvremene umjetnosti. Chef je za tu priliku predstavio svoju dosad najviše umjetnički orijentiranu priču za trpezom – degustacijski meni povijesnih jela koja izravno evociraju svaku od sedam umjetnosti, a koja su pak služila kao inspiracija slikarima, kiparima, glazbenicima i filmašima. Pokazalo se da je to bilo čarobno, interdisciplinarni doživljaj u kojem su uživali umjetnici kao što su gitarist Vicente Amigo, spisateljica Rosa Montero, koreografkinja Melania Olcina, arhitekt Ramón Esteve Cambra, fotografkinja Paula Anta, slikar Guillermo Fornes, filozof Javier Gomá i drugi.
Multi-senzorna disciplina
Štoviše, glazba koju pružaju Alejandro Sanz i James Rhodes, film Isabel Coixet, skulptura koju predstavlja Manolo Valdés i slikarstvo kroz inspiraciju Paule Bonet, svi obuhvaćaju rad Quiquea Dacoste. Ti umjetnici odlučili su biti dio ove nove sezone, nudeći svoje jedinstvene perspektive umjetnosti.
'Postoje umjetnosti u kojima publika rabi samo jedno osjetilo i samo nas tim osjetilom te umjetnosti mogu pokrenuti, kao kod glazbe i slikarstva. Kod filma rabimo dva osjetila, a kod kuhinje, uz fantaziju u kojoj sudjeluje i publika, primjenjujemo i vid, miris, dodir, sluh i, naravno, okus. Tako se kuhinja pojavljuje kao multi-senzorna disciplina, prožeta emocionalnom dubinom i putovanjem unutra, prema našim vlastitim očekivanjima, pretvarajući doživljaj objedovanja u aktivno bavljenje izloženim umjetničkim djelom', objašnjava Dacosta.
S više od 35 godina profesionalnog iskustva, ovaj chef (također priznat i kao najbolji ugostiteljski poduzetnik u Španjolskoj) uspješno je pozicionirao Quique Dacosta Restaurante među 15 najboljih restorana na svijetu, prema prestižnom međunarodnom popisu The World's 50 Best Restaurants. Dvaput je osigurao titulu najboljeg restorana u Europi i postigao priznanje da su tri njegova objekta uvrštena na popis 100 najboljih na kontinentu.