I KAKO STARITE

Krvni test koji otkriva koliko dugo ćete živjeti

11.07.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Novi revolucionarni test pomoću krvi otkriva koliko ćete dugo živjeti i kako brzo starite

Znanstvenici su otkrili kemijski 'otisak prsta' koji odaje sve tajne dugovječnosti pojedine osobe. Daily Mail piše da se kod novorođenčeta može odrediti koliko će biti zdravo pred kraj života i koliko će dugo živjeti.

Tako će jednostavan krvni test kod novorođenčeta već unaprijed dati osnovne informacije roditeljima o potencijalnim bolestima u starijoj dobi. S daljnjim istraživanjem ovo saznanje može dovesti do razvoja lijeka i sprečavanja raznih bolesti koje su češće u starijoj životnoj dobi poput problema sa srcem ili kostima.

Znanstvenici su identificirali 22 metabolita, odnosno male molekule povezane s metabolizmom. One mogu biti korisni pokazatelji onoga što možemo očekivati kako starimo.

Jedan od njih, povezan s funkcijom pluća, gustoćom kostiju, krvnim tlakom i razinom kolesterola posebno je izdvojen.

Za tu molekulu C-glyTrp znanstvenici vjeruju da se može odraziti na ubrzavanje starenja u odrasloj dobi čovjeka. Uz njega se u obzir uzima i težina novorođenčeta. Viša razina molekula povezana je s manjom težinom pri rođenju djeteta u usporedbi parova jednojajčanih blizanaca. Analizirana je krv 6.000 jednojajčanih blizanaca i sada su znanstvenici uspjeli povezati koliko je važna dobra težina novorođenčeta za manje bolesti u budućnosti i zdravo starenje.