Sočan kolač s kupinama podsjeća na slastice kakve su znale stizati iz bakine kuhinje, a ovaj recept osvojiti bogatim okusom i mirisnom aromom začina osvojit će baš sve
Kolači s voćem pravo su osvježenje tijekom toplijih mjeseci, a spoj svježih kupina, sočnog tijesta i toplih začina čini ovaj desert idealnim za svaku priliku. Ako ste ljubitelj domaćih kolača koji se lako pripremaju, ovaj recept je savršen izbor za vas. Priprema je jednostavna, a rezultat je mekan i aromatičan kolač koji možete dodatno ukrasiti tučenim vrhnjem, šećerom u prahu i svježim kupinama.
Potrebni sastojci:
- 140 g svježih kupina
- 250 g glatkog brašna, podijeljeno
- 115 g maslaca, omekšanog
- 200 g šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 žličica (5 g) sode bikarbone
- 1 žličica (2 g) mljevenog cimeta
- 1 žličica (2 g) mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 žličice (3 g) soli
- 1/4 žličice (1 g) mljevenih klinčića
- 1/4 žličice (1 g) mljevenog pimenta (allspice)
- 180 ml mlaćenice
- Po želji: tučeno vrhnje i šećer u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pomiješajte kupine s 35 g brašna i ostavite sa strane.
U velikoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, oko 5-7 minuta. Umutite jaja.
U drugoj zdjeli pomiješajte sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić, sol, klinčiće, piment i preostalih 215 g brašna; suhe sastojke postupno dodajte kremastoj smjesi, naizmjenično s mlaćenicom, pritom dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Na kraju lagano umiješajte kupine.
Smjesu izlijte u prethodno namazan i pobrašnjen četvrtasti kalup za pečenje veličine 23 cm. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, 45-50 minuta.
Ohladite na rešetki. Po želji, poslužite s tučenim vrhnjem, šećerom u prahu i dodatnim svježim kupinama.