UZDRMANA TRADICIJA

Kolač zbog kojega su Nijemci Britancima ukrali Božić

19.12.2013 u 08:48

Bionic
Reading

Kao što Nijemci stoljećima vrijeme adventa ne priznaju bez Stollena ili božićnog kruha, u Britaniji se božićno doba nije moglo zamisliti bez mince pie ili 'mesne pitice' (iako u njoj više nema mesa). Ali posljednjih godina uvozni Stollen okupirao je britanske praznične stolove i potisnuo tradicionalnu domaću piticu postavši simbol pobjede njemačkog koncepta dočekivanja Kristova rođenja, koje na brojnim trgovima britanskih gradova kulminira poplavom njemačkih božićnih sajmova s kobasicama i kuhanim vinom

'Nijemci su božićnim sajmovima preplavili Otok, a božićni kolač Stollen ugrozio je naš tradicionalni mince pie. Iznevjerili smo svoju tradiciju, jer Britanci sada u doba adventa jedu egzotične bavarske kobasice, umjesto piva piju kuhano vino, kupuju drvene božićne ukrase, slade se teutonskim Stollenom i slušaju 'Stille Nacht...',  žale se Britanci u Timeu zbog slatke ugroze s Kontinenta.

Jedan ozbiljan list zaključuje: 'Nijemci su nam ukrali Božić! Neki mediji čak spominju pravu invaziju u kojoj se Britance ovaj puta napada slatkim projektilima, štrucama Stollena i medenjacima dok se Nijemci s druge strane žale na britansku medijsku ofenzivu protiv njihova božićnog slatkiša sačinjenog od dizanog tijesta, suhog i koštuničavog voća, mirodija i marcipana.'

Šalu na stranu, ali Britanci imaju razloga za paniku, jer je ovoga adventa prodano pedeset posto više Stollena, nego prošle godine, a u ovogodišnje predbožićno vrijeme prvi je puta prodaja njemačke slastice nadmašila prodaju domaće pite. Nakon nekoliko stoljeća, 'mesna pita' veličine mafina gubi bitku s njemačkim voćnim kruhom, pri čemu ne pomaže ni apel 'kupujte britansko'.

U oba slučaja riječ je o suhim kolačima. Mince pie počeo se pripravljati još u 13. stoljeću, kada su se križari vraćali sa Srednjeg istoka s novim receptima i mirodijama. Nadjev se u početku sastojao od mesa, mirisnih začina i suhog voća, no pitica je s vremenom postajala slađa, a izostalo je meso te se danas nadjeva samo suhim voćem.

Stollen, 'Weihnachtsstollen' ili 'Christstollen' počeo se također pripravljati u srednjem vijeku, a budući da je advent vrijeme posta, u početku je to bio prilično neukusan kruh od brašna, germe, vode i ulja, izuzetno tvrd zbog ulja. Zbog toga je u petnaestom stoljeću od Pape Nikole V. tražena dozvola za korištenje maslaca, ali on ju je odbio te je pet papa u međuvremenu umrlo, dok Inosent VIII. nije dao konačan pristanak. Štruca je s vremenom postala mekša i prozračnija, slađa i bogatija zbog cimeta i kardamoma, sušenog i kandiranog voća, grožđica, oraha i badema, posebno zbog marcipana i obilate obloge šećera u prahu, sve do današnje suhe slastice, koja se prije godinu dvije mogla naći u našim trgovačkim lancima, ali otkako smo ušli u EU, tiho se povukla u ilegalu, kao, uostalom, mnoge luksuznije namirnice.

Stollen je tako u Britaniji postao simbol pobjede njemačkog koncepta proslave Božića. Prigodnih zimskih sajmova s prodajom ukrasa i sezonske hrane na Otoku je bilo i ranije, ali 'njemački božićni sajmovi' poput požara su se raširili tek posljednjih godina. Najveći u Birminghamu, prošle je godine privukao nevjerojatnih četiri milijuna posjetitelja duž kilometar i pol niza od 190 štandova. To je više nego što Nacionalna galerija portreta i Edinburški dvorac zajedno ima posjetitelja, komentira Telegraf.

A ova će sezona biti još bogatija. U Hyde Parku otvorena je 'Zimska zemlja čuda' s bezbroj drangulija i licitarskih ukrasa, trgovački lanac kuhinjskih potrepština Lakeland bilježi rekordnu prodaju pribora za izradu kućica Ivice i Marice od medenjaka, a njemački trgovački lanci Lidl i Aldi ovih dana bilježe rekordne utrške zbog prodaje jeftinih ukrasa, slatkiša i božićnih kolača.

Uostalom, podsjećaju neki, zar nije i božićno drvce stiglo iz njemačkih krajeva? Britanci su nekada blagdanske domove ukrašavali grančicama ružmarina, lovora i drugim zelenilom, dok je božićna jelka stigla tek sredinom devetnaestog stoljeća, kada se u Illustrated Newsu uz nju pojavila kraljica Viktorija s djecom.

I je li Stollen doista ozbiljno uzdrmao britansku tradiciju? Stollen ili mince pie, svejedno, kažu neki. Britanci će se i ovako, i onako u danima od Božića do Nove godine udebljati tri kilograma, a na sam Božić ubaciti u sebe nevjerojatnih 7.000 kalorija, premašujući dnevnu preporučenu količinu prije nego što su još započeli svečani ručak s tradicionalnom puricom i pudingom.

Stollen
Stollen ili božićni kruh

Budući da obožavam taj suhi kolač, a u Zagrebu ga ne nalazim, pečem ga sama. Od niza recepata, ovaj je pouzdano uspješan.

Sastojci:

4 i 1/3 šalice oštrog brašna, 1 šalica mlijeka, 4 dag svježeg kvasca, 1šalica i dvije velike žlice maslaca, 3/4 šalice šećera ili meda,žličica soli, 1/2 šalice kandirane limunove i toliko kandirane narančinekorice (ili suhih marelica), 1/2 šalice oguljenih, nasjeckanih badema,nastrugana korica jednog limuna, 1/4 šalice ruma, 1 i 3/4 šalicegrožđica, žličica cimeta, 1/2 žličice mljevenih klinčića, žličicakardamoma (može i ne mora) te 20 dag marcipana.

Ako nemategotovog, načinite ga tako da sameljete 10 dag oguljenih badema, dodatejednaku količinu šećera u prahu i sve zajedno ponovno sameljete,najbolje u mlincu za kavu, da dobijete prah poput brašna. Umijesite ga utijesto dodajući proključali i dobro ohlađen šećerni rastvor od pet dagšećera i 1/2 dl vode.

Za premaz: 1/4 šalice rastopljenog maslaca, ½ šalice šećera u prahu.

Priprema

U toplo mlijeko dodajte veliku žlicu brašna, šećera i razmrvljenikvasac te ostavite na toplom da se digne. Od brašna, kvasca, maslaca,šećera ili meda, te soli i začina načinite glatko tijesto i ostavite gada odstoji desetak minuta u zdjeli pokrivenoj krpom. Ostale sastojkeusitnite i pomiješajte u tijesto, osim grožđica namočenih u rum, kojeumijesite posljednje.

Od tijesta načinite dugačku štrucu kao kruh iostavite je da se odmara 10 do 15 minuta pa zatim umotajte ualuminijsku foliju i odložite u hladnjak da počiva nekoliko sati ilitijekom noći.

Uklonite foliju, tijesto pospite brašnom, razvaljajte isavijte u štrucu, u koju ste zamotali marcipan razvaljan u valjušakdužine štruce, ostavite je još pola sata da se odmara, te položite unamašćeni lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na180°C oko 50 minuta ili dok kolač ne poprimi laganu žutu boju.

Nakon štose gotovo potpuno ohladio, premažite ga rastopljenim maslacem i pospitešećerom u prahu, a to ponavljajte sve dok imate i maslaca i šećera,budući da kruh mora biti obložen debelom, bijelom koricom.