LISTA NAJBOLJIH

Koje dijete daju najbolje rezultate

04.11.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Iako nam dijete pomažu da se riješimo barem dijela viška kilograma, nova studija pokazuje da nisu svi načini mršavljenja dobri za tijelo i duh

Stručnjaci su sastavili popis najpopularnijih dijeta, proučili njihove prednosti i mane te objavili u U.S. News i World Report's Best Diets for Healthy Eating.

U proučavanju 20 različitih dijeta sudjelovala su 22 eksperta s područja nutricionizma, dijabetesa, bolesti srca, sociologije i mršavljenja. U obzir su uzeli sedam glavnih stavki poput hranjivosti, težine pridržavanja ili pripreme i kuhanja.

Na prvom je mjestu Dash dijeta koja je osmišljena za osobe s hipertenzijom, a sadrži raznoliku prehranu sa svježim namirnicama te manje masnoća i soli. Drugo mjesto zauzela je TLC dijeta koja zastupa visok udio namirnica s vlaknima i kalcijem.

Mediteranska dijeta na trećem je mjestu također zbog prehrane koja uključuje cjelovite žitarice, svježe voće i povrće te maslinovo ulje. Dijeta klinike Mayo drži četvrto mjesto jer prema piramidi prehrane zastupa najviše svježeg voća i povrća. Na petom mjestu nalazi se Volumetrics dijeta koju je osmislila nutricionistica Barbara Rolls, a temelji se na unosu namirnica niske energetske gustoće.

Na posljednjem mjestu nalazi se popularna Atkinsova dijeta jer isključuje dio namirnica, a iz istog razloga među najlošijima su se našle Paleo, Vege i dijeta koja uključuje samo sirovu hranu.