SREĆA NA TANJURU

Koja nas hrana čini optimističnijima?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.01.2013 11:16
  • Objavljeno 18.01.2013 u 11:16
hrana kuhanje tjestenina povrće

hrana kuhanje tjestenina povrće

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ljudi koji jedu puno voća i povrća gledaju optimističnije na budućnost, pokazuju nova istraživanja

Znanstvenici su otkrili da optimistični ljudi imaju višu razinu biljnih spojeva betakarotena u krvi. To je pigment koji se nalazi u narančastom voću i povrću te zelenom lisnatom povrću.

I prijašnje studije pokazivale su da namirnice s betakarotenom imaju puno antioksidansa koji prema nekim istraživanjima imaju antistresni učinak.

'Ovo je prva studija koja direktno pokazuje poveznicu između optimizma i količine betakarotena u krvi, odnosno organizmu', rekla je za Daily Mail doktorica Julia Boehm s poznatog sveučilišta Harvard.

U novoj studiji znanstvenici su mjerili razinu devet raznih antioksidansa u krvi, uključujući betakaroten te vitamin E, kod tisuću ispitanika u dobi između 25 i 74 godine.

Objasnili su svoje prehrambene navike, dali uzorak krvi, a pokazalo se da su oni koji dnevno jedu tri ili više obroka s voćem i povrćem optimističniji od ostalih. U toj skupini oko 13 posto ispitanika unosilo je u organizam više betakarotena od ostalih.

Prošlogodišnja studija na sveučilištu Warwick također je pokazala da su najsretniji ljudi koji jedu voće i povrće do sedam puta na dan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!