RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Koja jela naranča čini boljima?

05.02.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Naranča je jedno od najvažnijih i najraširenijih voća uopće, svjetski popularan kultivat, duboko ukorijenjen u gastronomiju. Gotovo je sto posto iskoristiva te se od nje prave sokovi, džemovi, sladoledi, mousse, souffle, umaci, voćne salate...

Idealno paše uz ribu i meso - imao sam je prilike kombinirati s plodovima mora te sam u njenom soku marinirao inćune, brancine i škampe. Također, začinjavao sam njome salate od rakovice i jastoga.

U mesnim varijantama uobičajena je kombinacija s patkom i piletinom. Jelo u kombinaciji s patkom vrlo je uobičajeno u klasičnoj ponudi bistroa. Što se tiče sladoleda i sorbeta, imao sam prilike eksperimentirati te sam je kombinirao s maslinovim uljem, cimetom, vanilijom, amaretom i rakijom.

Naranča je sastavni dio klasičnog deserta creppes Suzette ili, kako ih zovu na terasama hotelskih taverni – flambirane palačinke. Jelo se radi s narančinim sokom i nekoliko vrsta likera – uglavnom Grand Marnier i Cointreau - te se doda još jedan žešći alkohol, većinom konjak. Služe se sa sladoledom od vanilije.

Doručak bez narančinog soka nekima je nezamisliv, a također je poznat i koktel Mimosa koji se pravi od jednog dijela šampanjca i jednog dijela dobro ohlađenog soka od naranče. Vrlo često se to piće poslužuje na brunchu, dok kora jako dobro dolazi do izražaja u džemovima, ribana u kolačima daje prepoznatljivu aromu, a o kandiranoj ne treba trošiti riječi.

Najpoznatije sorte naranče su crvena sa Sicilije, naranča iz Valencije te Jaffa. U najširoj upotrebi je Jaffa, čiji je žele sastavni dio konfekcijskog deserta iz supermarketa.

Nutritivno gledano, naranča je bogata vitaminom C i pektinom koji nam u crijevima radi ovojnicu na koju veže žučnu kiselinu što sprečava apsorbiranje kolesterola i masti. Također, naranča je puna antioksidansa koji sudjeluju u prevenciji mnogih bolesti. Korisna je informacija da naranča može smanjiti uzrok raka usne šupljine, i to za 50 posto.

Naranča je izvrsno voće i prijatelj svakog kućanstva jer ima izuzetnu iskoristivost, zdrava je i može stajati u hladnjaku i do dva tjedna. I da, između svega nabrojanog, najdraža mi je ona vulgaris, oguljena ujutro. Hladna.

Potpis slike..


Čokoladni ganache s confitom od citrusa

Potrebni sastojci:
500 g čokolade sa 70 % kakaa
500 g vrhnja
1 naranča
1 grejp
1 mahuna vanilije
350 ml vode
350 g šećera

Priprema:

Čokoladu usitniti i preliti kipućim vrhnjem. Ostaviti pet minuta, promiješati da nema grudica, izliti u kalup i pustiti da se ohladi.

Citruse isfiletirati i staviti filete u posudu. Vodu i šećer zakuhati te dodati sjemenke vanilije. Dobiveni sirup preliti preko citrusa i pustiti da se ohladi.

Ganache izrezati i položiti na confit od citrusa. Po želji dodati malo sjeckanih oraha i badema te mente.