Bezvremenska elegancija

Klasične torbe su 'it', a ovi modeli novi su predmeti žudnje

12.03.2023 u 09:33

  • +10

Klasične torbe

Izvor: Profimedia / Autor: Marcy Swingle / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Klasične torbe, vintage ili nove, postat će vaš novi predmet žudnje, a voljet ćete ih i zbog besprijekorne i bezvremenske elegancije

Zavirite li u ormar elegantne Talijanke, posebice milanske sciure, koja je vječna stilska inspiracija, male su šanse da ćete pronaći torbu s jasno istaknutim, gotovo vrištećim monogramom brenda. Možete pronaći Gucci ili Pradu, poneki bezimeni modni dodatak koji je izradio neki lokalni majstor, ali ništa što bi otvoreno upućivalo na inicijale ili ime luksuznog brenda.

Najviše što biste mogli otkriti je mali znak utisnut na kožu, simbol Lanvina (a koji samo znalci i najveći modni entuzijasti mogu prepoznati). Činjenica je da je logotip, kakav nalazimo na povijesnim ili arhivskim platnima Louis Vuittona ili Patoua, poprilično nov trend: nekoć oznaka brenda nije bila na vidljivom mjestu da bi se istaknula kvaliteta proizvoda. Iz tog razloga u garderobi elegantnih sciura, koja se pažljivo prikupljala godinama, pronalaze se samo klasične torbe.

Riječ je o modelima koji će s vremenom možda djelovati retro zahvaljujući svojim karakteristikama (malo nalik kovčegu, malo torbici, s kopčom na okretanje ili magnetom), ali koji su zbog svoje neosporne kvalitete i izrade ostali netaknuti. Priča je to o lijepom i kvalitetno izrađenom. U današnjoj modi svjedočimo povratku te bezvremenske elegancije koja ne treba isticati svoje ime niti se dokazivati. Ime ostaje tajna, dodatno potičući znatiželju. Bez puno promišljanja, možemo reći da su klasične torbe nove it torbe.

Potvrda dolazi iz kolekcija za jesen i zimu 2023./2024., a koje su dale novi prostor takozvanim torbicama; novi modeli imaju kompaktnu strukturu i kratku ručku jer se nose isključivo u ruci ili vise s pola ruke. Baš kao što su to činile Jackie Kennedy ili Grace Kelly, kombinirajući ih s rukavicama, koje predstavljaju još jedan dodatak što vlada tjednima mode.

Među prvima koji su obilježili povratak ovog trenda je The Row, brend koji je anonimnost učinio mantrom, ali i svojom snagom. Posebnu pažnji privlači medicinska torba srednje veličine jer postaje svestrana u smislu stila i prigode za korištenje – jednako lako nosi se za dnevne izlaske, ali i vikend putovanje.

Moderniju verziju može se vidjeti u Ferragamu - preuveličana liječnička torba dolazi bez ručki. Ne manjka divnih varijacija i pravi retro štih viđen je na modnoj pisti: tradicionalna paleta (plava, smeđa i crna) također je kombinirana s ručkama posuđenim iz svijeta bižuterije, pa sve do PVC-a.

Dior se osvrće na parišku eleganciju 50-ih pa se na modnoj pisti pojavljuju torbice za nošenje u ruci s pripadajućim rukavicama. Silueta je to kakvu nalazimo na liječničkim torbama, ali u slim varijanti, trapezoidnog oblika. Ističu se egzotična crna koža s printom i modeli s cvjetovima u kontrastnim bojama.

  • +34
Dior Izvor: Profimedia / Autor: - / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

I dok na tjednima mode, pogotovo kada je riječ o streetstyleu, vladaju upečatljive torbe, poput one u obliku srca, neki su se dizajneri odlučili usredotočiti na sjajne klasike, a u tome se ističu Tory Burch i Prada.

Elegantne torbe viđene na Tjednu mode u New Yorku imaju dobre proporcije: glatki modeli kombinirani su s kožom s uzorkom krokodila, a nijanse kao što su senf žuta i jarkozelena hrabar su odabir za klasiku.

Prava novost je ručka koja se čini dužom od one na torbama iz 50-ih ili 60-ih i prikladna je za nošenje torbe i na ramenu, a ne samo u ruci, čime je udovoljeno potrebama i trendovima 2023. godine.

Sara Battaglia, naprimjer, personalizira siluetu metalne 'šipke' koja na vrhu zatvara klasičnu torbu i dodaje detalj koji izgleda kao profinjena mašna što izranja iz strukture smaragdnozelene torbe krokodilskog uzorka.

  • +37
Prada Izvor: Profimedia / Autor: / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Na Tjednu mode u Milanu Prada na modnu pistu donosi klasičnu torbu jasnije geometrije, trapeza vrlo široke baze i dinamičnijeg dizajna. Zatvaranje na kopču i kratke ručke ovdje su vjerno reproducirani retro funkcionalni elementi. Novost su neki modeli: odvažne nijanse na torbi Tory Burch, ali i pastelne nijanse poput bombon ružičaste i goblena umetnutog na kožu. Počinje vrijeme nove elegancije i bit će to nesumnjivo najzanimljiviji trend o kojem ćemo pisati.