jedan i jedini

Kaput u boji devine dlake bezvremenski je klasik, a ovaj model zaljubljenice u modu obožavaju već gotovo četiri desetljeća

04.11.2021 u 06:38

Bionic
Reading

Smeđi kaput modni je komad koji ne poznaje vrijeme ni granice – nosiv je baš uvijek i uz sve. Osim visoke funkcionalnosti, odlikuje ga bezvremenski dizajn, a rijetko tko u ormaru nema barem jedan primjerak ove nijanse. Premda su police dućana prepune kaputa u boji devine dlake, a izbor je doista velik, činjenica je da postoji samo jedan 'pravi' koji gotovo 40 godina uspješno odolijeva trendovima. Riječ je o legendarnom Max Marinom kaputu u boji devine dlake

Kaput u boji devine dlake u posljednjih 37 godina postao je sinonim za modni brend Max Mara i predstavlja njihov uvjerljivo najprodavaniji komad odjeće, a u modnom svijetu smatra se istinskom modnom ikonom. Ovo su činjenice koje svakako vrijedi znati o ovom elegantnom i legendarnom modelu koji osvaja ženska srca već gotovo četiri desetljeća.

Osmišljen je 1981. godine

Prvi Max Marin kaput u boji devine dlake u modnom svijetu zaživio je 1981. godine. Dizajnirala ga je francuska modna dizajnerica Anne-Marie Beretta, a kaput 101801 nastao od mješavine vune i kašmira osmišljen je tako da bude nenametljivog, minimalističkog dizajna, elegantan te uspješno odolijeva testu vremena. Model s dvostrukim kopčanjem koji podsjeća na muške kapute i s predimenzioniranom siluetom klasik je čiji se dizajn vraća iz godine u godinu.

Originalni stil kaputa 101801 i danas je u prodaji

Srećom, Berettina ideja o bezvremenskom stilu itekako se isplatila, a njezin originalni dizajn i danas se može kupiti u dućanima Max Mare. Ujedno je službeno najprodavaniji proizvod ovog brenda. Danas postoje tisuće Max Marinih kaputa 101801 u optjecaju diljem svijeta, a mnoge od njih nosi druga ili treća generacija žena, dakle napravljen je tako da traje.

Za sastavljanje kaputa potrebno je 168 minuta

Od početka do kraja u Max Marinoj talijanskoj tvornici za sastavljanje klasičnog modela 101801 potrebno je ravno 168 minuta, a uključuje 73 odvojena koraka. Od laserskog rezanja dijelova do ručnog ušivanja detalja, češljanja i prešanja kaputa spremnih za prodaju – svaki element nadgleda član Max Marina tima.

Dostupan je u pet boja

Iako je model u boji devine dlake možda najklasičniji, kaput 101801 dostupan je u raznim bojama. Svake godine dizajnerski tim donosi nove nijanse koje odgovaraju sezonskoj paleti, dodajući ih evergrin bojama: crnoj, mornarskoplavoj, sivoj, ledenobijeloj te boji devine dlake.

Kaput je imao ulogu u nekim od najpoznatijih kampanja brenda

Tijekom godina kaput 101801 sudjelovao je u stvaranju nekih od najprepoznatljivijih modnih slika svih vremena, od fotografija Stevena Meisela iz 1990-ih do serije 'Dogs in Coats' američkog umjetnika Williama Wegmana, koja je uključivala psa pasmine weimaraner u kaputu od mekog kašmira. Mnoge od ovih slika, uz same kapute, predstavljene su u sklopu izložbe Max Mara’s Coats! te je do sada obišla Seul, Tokio, Peking, Berlin i Moskvu.

Ima brojne slavne obožavateljice

Teško je prebrojati slavne obožavateljice Max Marinog kaputa. Od obožavateljice visokog stila kao što je Carine Roitfeld do superzvijezda uključujući Jennifer Lopez i Kim Kardashian, od vojvotkinje od Cambridgea do Angeline Jolie – slavni obožavatelji Max Marinog kaputa 101801 brojni su i vrlo raznoliki. Ovaj kaput jedan je rijetkih modnih komada u kojem se slavni i poznati ne bune iznova i iznova fotografirati.

  • +12
Poznati u kaputima Max Mare Izvor: Profimedia / Autor: Ulices Ramales / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Godine 2013. kaput 101801 dobio je jednako elegantnog rođaka

Iako 101801 ostaje na samom vrhu popularnosti, 2013. godine Max Mara predstavila je kaput Teddy Bear. Inspiriran arhivskim dizajnom iz 1980-ih, topao i pahuljast dizajn koristio je plišanu tkaninu prvotno namijenjenu za izradu dječjih igračaka. Otud i naziv kaputa Teddy Bear, jer neodoljivo podsjeća na plišanog medvjedića. Za potrebe njegove izrade Max Marin tim obogatio ga je mješavinom svile i devine dlake. Posljednjih godina ovom modelu značajno raste popularnost te ima sve predispozicije biti jednako bezvremenski i klasičan kao i njegov slavni prethodnik.